logo

Hoe leg ik uit?

Toen ik tien jaar geleden voor het eerst de visvangst van het innovatieve pulstuig aan mijn neus voorbij zag komen was ik opslag gefascineerd. Hoe mooi kon het zijn door met stroomstootjes vis te kunnen vangen? De kolk was uit de gasolie bunker verdwenen, de pijp rookte minder, de vangst veel selectiever en levendiger. Het was gelijk duidelijk dat die pulstechniek de toekomst zou hebben. Dat ketting en gewicht tot de verleden tijd zouden behoren. Met veel lol liepen wij beginnend pulsvissers over dek heen: “Hoe leggen wij straks aan onze achterkleinkinderen uit dat wij met wekkers hebben gevist?”

Hoe leg je dat uit?
Dat de ene vistechniek de andere opvolgden?
Hoe leg je het uit, dat de oude vistechniek veel meer CO2 uitstoot had dan die nieuwe vistechniek?
Hoe leg je het uit, dat een ketting ook wel wekker werd genoemd?
Hoe leg je het uit, dat een oude vistechniek een halve eeuw goed genoeg was maar altijd bij wetenschappers onder een vergroot glas heeft gelegen?
Hoe leg je het uit, dat er mensen waren, die niet eens weten hoe je vis moet vangen, deze oude techniek probeerde te verbannen?

Hoe leg je uit aan je achterkleinkinderen dat stroom en zeewater wel samen gaat?
Hoe leg je uit, dat je met een klein kietelig stroomschokje een platvis uit de bodem doet opschrikken?
Hoe leg je uit, dat die nieuwe techniek duurzamer, nee maatschappelijk verantwoordelijker is dan die oude vistechniek?

Hoe leg je uit, dat die innovatieve vistechniek niet meer gebruikt mag worden om vis te vangen? Hoe leg je het uit? Hoe leg je het uit aan je achterkleinkinderen dat een techniek die minder schadelijk is voor het milieu word verboden?

Hoe leg je het uit, dat je weer veel gasolie moet gaan verbruiken, dat je verplicht word om weer meer CO2 uit te stoten? Hoe leg je het uit?

Hoe leg je uit aan je achterkleinkinderen dat de wetenschap enthousiast was over die nieuwe techniek?
Hoe leg je het uit dat je eerst iets wél mag en daarna weer juist niet?
Hoe leg je uit, dat niet wetende Europese politica luisteren naar fabeltjes van mensen die niks met de natuur op hebben, alleen maar met hun portemonnee?

Hoe leg je uit dat emoties winnen van wetenschap en boerenverstand?
Hoe leg je uit dat al die andere NGO’s zwegen op het moment dat zij juist wat voor het milieu konden betekenen?
Hoe leg je het uit dat er niet werd geluisterd naar het verhaal van de meest toegewijden visserij minister in jaren?

Hoe leg je het allemaal in vredesnaam uit?
Hoe leg je uit, dat er kinderen spijbelen voor een beter klimaat, dat opa’s vistechniek juist aan de eisen van ‘het’ klimaatakkoord voldeed maar dat hij daar niet meer mee mocht vissen?

Hoe je het uitlegt? Het valt niet uit te leggen! Het valt niet te begrijpen als je het zelf al niet eens begrijpt waarom er niet meer met de pulstechniek gevist mag worden.
Hoe leg je het uit? Er is nog tijd genoeg om te bedenken hoe ik mijn kleinkinderen dat later als bedtijd verhaaltje moet gaan vertellen. Ik kan ze uitleggen dat opa visserman is geweest met een geweldig duurzame vistechniek.

Maar hoe moet ik mijn zoons vertellen dat er voor hun geen toekomst op een pulskotter zal zijn?

4 thoughts on “Hoe leg ik uit?”

 1. Het is simpelweg niet uit teleggen Martijn. In en in triest dat zo een mooie techniek door onwetendheid en onbenul door onze Franse zuiderburen en de politiek in Brussel verboden wordt, Duidelijk een gemiste kans voor voor jullie en het milieu, Onbegrijpelijk terwijl Nederland als het braafste jongetje in de klas in Brussel het grootse woord heeft over het milieu. Maar weer de hardwerkende meedenkende visserman in de kou laat staan. Schande, schande en nog eens schande, wordt eens wakker dames en heren in Brussel en denk eens na als u een heerlijk gebakken visje zit te eten!!!

  1. Dit is niet uit teleggen Martijn
   Maar het trieste van dit is
   Dat Brussel en Den Haag compleet de weg kwijt zijn
   Met een vriendelijke groet
   Ben Bos

 2. Als men het niet begrijpt of wil begrijpen is het verdraait moeilijk aan de kleinkinderen uit te leggen. Maar misschien keert het tij nog een keer. ze hadden het bij de EU misschien zelf willen ontdekken en uitvinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com