logo

Carola!

De laatste paar jaren hebben wij vissers het niet getroffen met de desbetreffende ministers en staatssecretarissen die zich mochten ontfermen over onze mooie ambacht. Zij die ons moesten steunen, voor ons regels en wet geving moeten verantwoorden. Zij die voor ons moeten lobbyen.

Van Dam, had niets op met visserij. Voor hem was een visserman een marionet. Hij stond aan de touwtjes, van boven af beloofde hij wel wat, maar kwam zijn beloftes over de aanlandplicht niet na. Die beste van Dam was al bezig met zijn toekomst, met succes. Hij is nu zenderbaas, iets in die richting, geworden bij de linkse staatstelevisie (NOS). Hij was de opvolger van Sharon Dijksma die ooit aangeschreven stond als politiek talent. Prachtige eertitel voor deze michellin poppetjes achtige staatssecretaris, echter betekende dit niets voor de vissers. Nee, Sharon Dijksma? Ik kan geen één goed woord vinden ten positieve van haar. Zij heeft werkelijk niets voor de Nederlandse visserij betekend.

We leven in de tegenwoordige tijd. Ministers en staatssecretarissen komen en gaan, van Dam had zijn kantoor leeg gemaakt voor de opvolger. En dat, hoe blij mag je er om zijn, werd weer eindelijk een minister. Een vrouw. Eentje van het platteland af. Eentje met praktijkervaring. Eentje die haar sporen nog moest gaan verdienen maar dankzij die paar redenen al een streepje voor had.

Carola.

Ik zag je staan. Daar in die zaal. Alleen. Alleen achter je spreekgestoelte met al die vissersmannen, vissersvrouwen en hun kroost op de tribune. Ik zag je staan en jij ziet ons. Voor je zaten wat kamerleden, zoutloos achter hun mobieltje te zuchten, wachtend op een bakje koffie. Maar jij stond daar. Toch wel als een rots in de branding.

Carola.

Je kreeg vragen over je heen. Vragen die wij vissers ook hebben. Vragen waar wij antwoord op willen. Want waar is Mark als je hem nodig heb? Ja wij hebben die man echt keihard nodig. Dat jij het handje boven zijn hoofd houdt is niet meer dan normaal. Zo werkt dat nou eenmaal wil je een goed team vormen. Je antwoord was politiek correct, onze conclusie des te helderder! Mark laat het, tot nu toe, af weten.

Carola.

Daar stond je dan. Het had iets aandoenlijks. Want welke minister ziet er zo aangeslagen uit als hij over een onderwerp moet debatteren? Welke minister toont zijn gevoel wanneer hij weet dat het schip zinkende is en niet meer te redden valt?

Wat je ook over je heen heb gekregen. Hoe Baudet ook zijn ballen heeft laten zien dat eigenlijk een paar pulsvergunningen een spel is in een Europees groter geheel. Jij bleef staan.

Want Carola.

De teleurstelling is heel groot als wij vandaag met onze hoofden onder de guillotine terecht komen. Als onze pulsvergunningen worden afgenomen en de Franse vissers staan te juichen. NGO Bloom zal wel een feestje bouwen als zij zien dat onze innovatie wordt afgenomen. Alleen kan jij daar niets aan doen.

Het is pijnlijk.

Al vind ik, en zo zullen vele vissers het er mee eens zijn. Aan u heeft het niet gelegen. Jij bent, net zoals ons, keihard door Franse vissers, NGO Bloom en al die ambtenaren genaaid.

In het duisternis wordt een ding duidelijk Carola. Wij vissers hebben wel weer een minister die voor ons staat.

Bedankt

One thought on “Carola!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com