logo

Superheld.

Over het algemeen zien de mensen in Nederland de visserman aan voor een brutale moordmachine die gevoelloos te werk gaat. Vissers worden neergezet door groene activistische partij, media en hooggeleerde als zeeslopende figuren die niets om de biodiversiteit van de Noordzee geven. Mannen die geen interesse hebben hoeveel leven er is op de bodem van de Noordzee. Huisvaders die hun best doen om de laatste 41.137 ton tong, de geschatte volwassen tongstand van 2016, totaal uit te roeien.

Buiten de Europese regels om is het een onmogelijke klus die niet te realiseren valt. Het is onmogelijk om met zestig pulsvisser op de laatst rondzwemmende tong te jagen, die zich waarschijnlijk instinctief matig diep heeft verscholen in de bodem van de Noordzee. Het is ook niet dat gene waar de visserman op uit is. De visser heeft liever dat er genoeg vis rond zwemt om te vangen, dat het elke week een zekerheidje is dat het visruim vol komt. 

Waar vroeger de netten zo werden gemaakt om zoveel mogelijk vis te vangen, worden de visnetten tegenwoordig zo gefabriceerd dat de te kleine vis makkelijker kan ontsnappen. De innovatieve puls, waar het grootste gedeelte van de vissersvloot mee vaart, is natuurlijk een extra hulpmiddel om bodemvuil (zeesterren, krabben, schelpen, stenen) niet meer te vangen. Vissermannen zijn dus keihard bezig om op een ecologisch maatschappelijke manier om te gaan met de Noordzee. 

Dat is meteen het punt wat wordt weg gelaten door de heren die zeggen dat zij verstand hebben van de biodiversiteit in de Noordzee. De mannetjes, achter hun bureau met een computertje en stapels onderzoeken zoals Ome Han Lindeboom, die zeggen dat zij het bij het rechte eind hebben wanneer ze overheden en media inlichten over het reilen en zeilen op zee. Dat zijn de heren die de ons de zwarte Piet toeschuiven terwijl er de visserman momenteel niets te verwijten valt. Het zijn de hoog begaafden theorie verslaafden die geen idee hebben dat de praktijk in mijlen ver contrast staat zoals hun theorie uitwijst.

Het is ook moeilijk om te omschrijven hoe het voelt als er weer een onrechtmatig negatief stuk wordt gepubliceerd in de media. De weerbaarheid van de visserman is nihil omdat in de loop van jaren hun beroep zwarter dan de donkerste nacht is gemaakt en de vissers nooit met goede tegenargumenten zijn gekomen. Generaties van de tegenwoordige tijd worden helemaal ingepalmt met de mooiste sprookjes op YouTube. Verhaaltjes met een hoog Doornroosje gehalte vertelt door professoren wiens geloofwaardigheden kennelijk betrouwbaarder is dan het avontuurlijke leven van de hard werkende visser. Een generatie die heel misschien met wat extra charmes van vissers nog een beetje kan bij draaien in sympathie voor zijn harde werken.

Gelukkig is er altijd een nieuwe generatie in opkomst die nog te kneden valt. Mijn eigen zoons zitten nog op de lagere school en behoren tot die generatie. Voor hen ben ik een Superheld, niet alleen omdat ik hun vader ben. Nee, ik ben de stoere papa die, heb ik zelf opschepperig vertelt, met meters lange haaien stoeit, die volgens biologen uitgestorven horen te zijn. 


De vader die elke dag de krabben met super krachtige scharen van zich af moet slaan omdat ze hem anders bijten. De man die wel duizend kilo vis op een arm kan tillen. Die vent die elke vrijdagavond in slaap valt op de bank maar door hun niet wordt wakker gemaakt omdat ze dan langer op kunnen blijven. Zij vertellen de superheld avonturen vol trots aan hun vriendjes die dat op hun beurt vol bewondering aanhoren.

Mijn jongens behoren tot de generatie die makkelijk te beïnvloeden is. Een genertie die vertelt moet worden hoe de visserman werklijk te werk gaat. Dat de visserman geen sloper is maar op vakkundige wijze probeert om te gaan met hun werkgebied. Klokhuis, jeugdjournaal, huisje boompje beestje zouden eens programma’s moeten maken dat dieper ingaat op het vissersleven. Wanneer je kids van een jaar of 7 op je hand heb, dan heb je over een jaar of 20 daar alle profijt van. Dan ben je geen moordmachine meer maar wel een stapje dichterbij het zijn van een superheld.

One thought on “Superheld.”

  1. De waarheid mooi omschreven, maar hoe komen we af van die regelneven! Superheld maak van je kinderen goeie vissermannen, en zijn ze later ook een superheld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com