logo

Met uitsterven bedreigd!!!

Schol, Tong, Tarbot, Rog, Griet. Zomaar een aantal Noordzee vissen die met uitsterven worden bedreigd, althans dat is wat er aan de Nederlandse burger wordt verteld. Op social media, de schrijvende pers en op televisie wordt vaak duidelijk gemaakt dat de Noordzee geen vis meer rond zwemt, waardoor het niet veroorloofd is om verse vis van de Nederlandse vissers te eten. 

In de afgelopen jaren is de welbekende, door groene organisaties geprezen, Viswijzer toch een beetje bij gedraaid ten overstaan van de uitgestorven vis. Toen de Viswijzer voor de eerste keer werd uitgegeven was het uit den boze om nog Noordzee tong te eten. Ondertussen heeft de ‘Good Fish Foundation’ zijn ideologie toch wat bijgedraaid naar iets meer realiteit en is het dus gematigd geoorloofd om Noordzee Tong te eten die gevangen is met de pulskor. 

Wanneer ik naar de viswijzer kijk en zie dat de ‘Good Fish Foundation’ toch niet erg enthousiast is over Noordzee vis wordt ik toch wel een beetje verdrietig en boos van binnen. Waar baseert deze gesteunde foundation toch op dat er zo weinig vis in de Noordzee is dat het niet meer geoorloofd is om vis te eten? Waarom adviseert de Viswijzer eigenlijk dat je ‘liever niet’ gevangen pulskor Tong moet eten? Het zijn de twee vragen die door mijn hoofd spoken wanneer ik  naar de Viswijzer kijk. Twee vragen waar ik naar één antwoord op kan bedenken. Twee ‘groene doelen’ die liever de sleepnet visserij van de Noordzee zien verdwijnen zijn de hoofdsponsers van de foundation die de Viswijzer maakt.  

Het is dus logisch dat de Viswijzer adviseert om geen culinair hoogstandje te maken van vis dat is gevangen uit de Noordzee. Alhoewel, zoals ik al schreef, hun kijk op verantwoordelijke visvangst is met de jaren ook al wat bijgedraaid. Zo is het verantwoord om Tong te eten dat is gevangen met de staandwant netten, het is niet verboden om puls Tong te eten, máár liever niet. Het blijft wel uit den boze om Tong te eten dat is gevangen met de boomkor. 

Toch kijken consumenten niet verder dan dat hun neus lang is. In een supermarkt wordt door Jan Modaal echt niet gekeken op de verpakking of een Tong gevangen is door een kieuwnet visser, die wel MSC gecertificeerd is of door een puls of boomkor vissersschip, die op den duur door kronkelige, dubieuze, telkens aangepaste regeltjes toch geen MSC certificaat zullen krijgen, wordt gehaald. Alleen kijkt men naar de woorden ‘biologisch en MSC’ om te zien of het verantwoordelijk gevangen vis is. 

Al met al is de Viswijzer, dankzij de steun van WNF en Stichting Noordzee, er medeverantwoordelijk voor dat de visserman op dit moment juist het meest bedreigde soort van de Noordzee is.

Vissers moeten tegenwoordig voor veel geld quotum bij huren omdat hun eigen quota in rap tempo is opgevist. Voor Tarbot en Griet is een speciale regeling getroffen omdat het nationale quotum van dit jaar al voor driekwart is vol evist. Duizenden kilo’s Roggen worden massaal levend terug in zee gegooid, omdat elk vissers schip maar 125 kg in per week mag aanvoeren. Het is te zot voor woorden dat bij deze super vangsten van vandaag de dag, nog wel op een uiterst duurzaam verantwoordelijke manier, er stichtingen zijn die beweren dat de vis stand ongekend laag is. Het is dom gebrul van activistische partijen wanneer zij schreeuwen dat vissermannen met hun prehistorische visnetten de hele bodem van de zee vernietigen. Echt ondoordacht gebrul gebasseerd om meer centen uit de zaken van goed gelovig Nederland te sleuren. In tien jaar tijd is de Nederlandse visserij vreselijk innovatief geweest, zo werd op alle mogelijke manieren nieuwe technieken verzonnen en toegepast ter verduurzaming van de visserij. Werden er in het afgelopen decennium genoeg onderlingen, tussen de visserij besturen, regels gemaakt zodat er op bepaalde manieren wel of niet gevist mocht worden. Dat alles heeft geholpen dat de visstand zo historisch hoog is geworden als dat hij nu is.

Vissermannen worden bedreigd in hun voorbestaan. Niet alleen door de subjectieve Viswijzer, ook door windmolenparken, natuurgebieden en strenge Europese wetgeving. Al deze opsommingen worden uiteindelijk gesteund door de groene partijen. Achter de schermen blijven zij op een slinkse manier lobbyen voor een ‘gezondere’ Noordzee en automatisch tegen de hardwerkende vissers. Dus als u eenmaal de viswijzer leest en u bedenkt dat het niet verstandig is om Noordzee vis te eten, dat met een duurzaam sleepnet is gevangen, omdat de vis bijna is uitgestorven. Als u in de krant leest dat windenergie de toekomst heeft bedenk dan eerst of windmolens ten kosten gaat van uw AOW. Als u op social media tegen komt dat het een vereiste is dat er natuurgebieden op zee komen vanwege de vernielende sleepnet visserij, vraag u dan eerst af of het waar is dat vissers alleen maar met alles slopende visnetten vist, verdiep u dan eens in de visserij en bekijk of de visstand echt zo slecht. Kijk dan eerst eens op de onderstaande internet site’s.
Daarna zal u zien dat niet de vis met uitsterven wordt bedreigd maar dat het alle vissermannen zijn die als uitstervend ras mag worden bestempeld. 

www.vissersvoorvrijezee.nl    www.vissershorenopzee.nl    www.climategate.nl

Facebook   -> de schrijvende visser               Instagram -> deschrijvendevisser             Twitter       -> @romkes3

Like op Faceboek     ->       @Emkvissers 

  

2 thoughts on “Met uitsterven bedreigd!!!”

  1. Hm, je lijkt erg ontevreden met de groene organisaties. Je wekt sterk de indruk dat deze organisaties de onwaarheid vertellen. Dat ze er op uit zijn vissers te doen uitseterven. Is dat zo? Hoe weet u dat? Vervolgens, veel van dergelijke kritische organisaties baseren hun visie op wetenschappelijk onderzoek. U lijkt niet verder te komen dan bewereingen dat bepaalde stellingen ‘dom gelul’ zijn. Ik weet niet voor wie u deze site in de lucht houd, maar heel overtuigend klinkt het niet, het klinkt een beetje als een slavenhouder die heel erg tegen de afschaffing van de slavernij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com