logo

Pavel weet (niet) hoe het moet.

Je kan de beste man zien als een Messias, profeet of half God. Pavel, misschien wel beter om hem ‘koning Pavel’ te noemen. Pavel Klinckhamers is namelijk campagneleider Oceanen bij Greenpeace. Pavel is een echte slimmerik, eentje die een hoge opleiding heeft genoten, charismatisch, een groene entertainer maar boven alles een vriend van de natuur. Pavel Klinckhamers praat de Nederlandse bevolking namelijk bij over hoe de stand van zaken is op alle wereld zeeën. Hij is haantje de voorste wanneer Greenpeace, op het water, ergens actie voor voert, Pavel staat dan met zijn snufferd vooraan wanneer de camera’s gaan draaien. Zodoende kan hij de gedachtegang achter de actie verwoorden. 

Trots, strijdlustig en vol passie weet Paveltje elke keer weer nieuwe leden te werven voor zijn club. Dat het over de rug van de hardwerkende Nederlander gaat, dat lijkt hem totaal niet te boeien. Pavel en zijn aanvallende filosofie had altijd, voor dat groene clubje, de juiste uitwerking waardoor hij met zijn borst vooruit kon lopen om te laten zien wat hij en zijn campagneteam weer hadden geflikt. Stenen dumpen op de Klaverbank, het voorkomen dat werelds grootste trawler bij Australië mocht vissen, weer stenen dumpen op de Klaverbank, lobbyen voor meer windmolens op zee, lobbyen voor een wet die tegen terug werpen van gevangen babyvis in zee is. Maar nee, Pavel wil niet de visserman van zee af pesten hoor! Echt niet….. Nee, Pavel en zijn groene bataljon, zijn hun eigen woorden, willen alleen maar een betere gezonde toekomst voor alle wereld zeeën waarin de visserij uitermate duurzaam moet zijn. 

Uitermate duurzaam, dat betekent maar een ding. ‘Alle vissers moeten van zee af!’ Tja, Pavel zegt het niet letterlijk maar hij bedoelt het absoluut wel zo. Zijn theorie en filosofie hebben jarenlang succes gehad. Mede dankzij zijn criminele organisatie zijn er meer visserijbedrijven omgevallen dan dat er dagelijks bomen om worden gehakt in het Amazone gebied. Ach, wat kan Pavel ‘Fabeltjeskrant’ Klinckhamers dat nou schelen? Niets toch, elke visser die hij van zee af liegt is er mooi weer eentje mee genomen. Zolang hij maar zijn eigen ego kan strelen, zolang hij maar verhalen kan vertellen die geprobeerd zijn te baseren op de werklijkheid. Ach, hij doet zijn best die Pavel. Net als zijn bijna achternaam genoot ‘Richard Klinkhamer van Woensdag gehakt dag,’ komt hij voor een deel van de Nederlanders betrouwbaar over. 

Maar die Klinkhamer, niet te verwarren met klinckhamers want dan heb je Paveltje boos, viel op den duur door de mand. Arme Richard had zijn vrouw vermoord en probeerde er mee weg te komen door middel van een geschreven manuscript. De helft van Nederland geloofde hem maar toch viel hij van zijn  schrijvers troon. Net zoals die arme Pavel. Alleen had die het zwaarder, Pavel had geen rekening gehouden met een 13 jarige aanstaande visserman die hem voor schut ging zetten.

Hulde voor Jelmar Witte die, door zijn aderen stroomt geen bloed maar vissersbloed, op het NOS jeugdjournaal trots kon vertellen waarvoor de EMK staat, hoe duurzaam de Nederlandse visserij is. Zonder dat deze visser in spé het door had, deed hij iets waar hij zelf geen besef van zal hebben gehad op dat moment. Hij stoten koning Pavel van zijn troon. Pavel kon totaal geen geloofwaardige, zorgvuldig, antwoord geven op het verhaal van de aanstaande visser. Alsof hij niet eens wist waar hij over praten, onvoorbereid en details verdraaien tot het beesten af. Voor het eerst moeten verdedigen in plaats van aanvallen. Tja Pavel, als jij niet eens weet hoelang vissers, groten deels zonder subsidie, aan het innoveren zijn, getuigt dat inderdaad van een stukje onkunde en onzorgvuldigheid!
Arme Paveltje! Wat zal hij gedacht hebben toen hij gisteravond  (27 augustus) in zijn bed kroop en over zijn ideale onderwater wereld wilde gaan dromen. Zou hij de jonge visser die op de bak van de TX 1 zijn verhaal deed op zijn netvlies gebrand zien staan? Of zou hij er aan moeten denken hoe hij donderdag 1 september aan zijn, op die dag nieuw aangestelde, directeuren op het matje moet komen? Wat moet hij dan zeggen? ‘Sorry Anna, sorry Joris. Je krijgt het bloed wel uit de visser maar het vissen niet uit zijn bloed!’

Och och Pavel, het is voor jou een weekend die je niet snel zal vergeten. Het hele weekend heb jij de visserij een goede dienst bewezen door ongeloofwaardig, achtelijk zonder enige kennis in de media over te komen. 

Pavel, als je straks bent bekomen van de shock die je gisteren hebt opgelopen en je tranen van verdriet weer zijn verdwenen. Haal je handen dan eens door je haren en bedenk dan eens het volgende goed. Paveltje….  Vissen krijg je absoluut niet uit het bloed van de visserman. En al helemaal niet van heel veel vissermannen bij elkaar. Pavel…. Eendracht Maakt Kracht.

Pavel. Ik had nog een idee! Aan gezien jou clubje dat ze Greenpeace noemen toch geld genoeg heeft, kunnen jullie misschien een verbodsbord ontwerpen met de tekst erop. ‘Verboden in te zwemmen voor kleine visjes!’ Kunnen wij dat testen op het tuig.

Misschien helpt het wel, om maar even op je niveau te blijven……

Facebook      ->  de schrijvende visser 

Instagram    -> deschrijvendevisser 

Twitter          -> @romkes3 

P.s. Er is in deze blog geen afbeelding omdat Paveltje geen foto waardig is….

Bij deze Pavel Klinckhamers. Je naam is nu met ‘zorgvuldigheid’ aangepast

14 thoughts on “Pavel weet (niet) hoe het moet.”

 1. Fantastisch stukje. Wij zijn trots op Jelmar, die zonder dat hij het besefte, daar gescchiedenis stond te schrijven. Wellicht wordt hij een goeie visserman, en in de toekomst de nieuwe visserijleider.
  Veel succes gewenst voor de toekomst.
  (Ome) Gerard.

 2. Hallo schrijvende visser,
  wat leuk dat ik je heb geïnspireerd voor het schrijven van dit stukje. Zo heb ik er toch maar voor gezorgd dat een saaie zondagmiddag toch nog een leuke invulling voor je heeft gekregen. Een verzoek: zou je de volgende keer je huiswerk een klein tikje beter willen doen en op zijn minst mijn naam goed kunnen schrijven? Dank en nog vele leuke stukjes toegewenst. Pavel

  1. Beste meneer Klinckhamer.

   Zo beter…..? Fijn om te zien dat u met oog voor details heb zitten lezen.

   Bedankt voor uw reactie, immers. Mijn zondag middag op de mooie
   Noordzee is absoluut niet saai.
   Vriendelijke groet vanaf een winderige Noordzee.
   De schrijvende visser

   1. Zorgvuldigheid, Schrijvende visser,
    Daar gaat het om. En daar schort het aan. Wanneer dat met mijn naam al zo gruwelijk fout gaat, ga je automatisch vraagtekens zetten bij de rest dat is geschreven, toch?
    Je hebt nu weliswaar de moeite genomen om mijn naam te googlen en in de tekst aan te passen, maar in de aanhef in jouw reactie hierboven ga je toch weer de fout in. Laat je toch weer de s achterwege. Zo jammer en onzorgvuldig dit. Ik ben blij dat wij bij Greenpeace gelukkig wat nauwkeuriger met de feiten omgaan. Maar iets zegt mij dat dit door jou ontkent zal worden. Je vond het om de een of andere duistere reden ook nodig om de naam van de schrijver Klinkhamer te wijzigen en een c toe te voegen toen je mijn naam wijzigde. Maar die mijnheer heet toch echt Klinkhamer zonder c en s. Balen is dat hè? Nu vergelijk je iemand die Klinckhamers heet met een naamgenoot die klinkhamer heet. Dat bekt toch een heel stuk minder lekker. Is toch net wat minder spitsvondig als toen je gisteren voor het eerst op die fantastische overeenkomst stuitte. Want zeg nu zelf: Wat was dat lekker toen je de Greenpeace boeman Pavel Klinckhamers kon vergelijken met de schrijvende Moordenaar Richard Klinkhamer. Wat een vergelijking! wat een vondst! Ik kan me voorstellen dat het gevoel van euforie door jouw hele lichaam trok, en je genoegzaam kon vaststellen: “Ik ben een hele goede schrijver. De miljoenen zullen weldra binnenstromen, net zoals bij J.K. Rowling.” Maar ach, schrijvende visser, het leven van een schrijver is ook niet makkelijk. Misschien wel net zo moeilijk als van een visser die zich aan de aanlandplicht moet houden. Sterkte ermee.

    1. Beste Pavel,

     Er valt niets anders te zeggen dan dat ik het helemaal met je eens ben over die ‘zorgvuldigheid’. Maar ik ben man genoeg om mijn eigen fout toe te geven Hoe kon het toch met je naam zo in de fout gaan?
     Nou ja, dat antwoord is simpel. Klik maar op de onderstaande link en u zal zie hoe het komt dat ik uw naam verkeerd heb geschreven.

     http://www.greenpeace.nl/2013/Nieuwsberichten/Oceanen/protest-tegen-millieumisdaden-op-zee/

     Lees het goed en u zal zien dat het in uw eigen organisatie al helemaal fout gaat met uw eigen naam. Over zorgvuldigheid gesproken!! Volgens mij wordt u binnen uw eigen organisatie ook Pavel Klinkhamer genoemd, zonder de c en zonder s.

     Nee, er was geen euforisch gevoel in mijn lichaam terwijl ik u met de schrijver Klinkhamer vergeleek. Dat gevoel kwam pas toen u reageerde en liet merken dat je meer op de teentjes bent getrapt door het verkeerd spellen van uw naam dan de inhoud die u nu op alle mogelijke manieren probeert te verdoezelen.

     Zorgvuldigheid, tja…. miljoenen verkeerd investeren op de beurs, met nog wel het geld van uw donateurs. Is dat geen zorgvuldigheid! Wat te denken van uw eerdere bazen die liever het vliegtuig pakte dan de trein. Volgens mij gaat er binnen uw organisatie qua zorgvuldigheid iets meer fout dan dat een visser met schrijvers passie uw naam verkeerd spelt. Dankzij uw organisatie, want ik heb niet Google gekeken voor uw naam. Nee, ik ben direct naar de bron gegaan.
     En ik kan er niets anders van maken dat daar toch echt de naam Pavel Klinkhamer staat.

     Tot slot. J.k Roling is een vrouw. Ik heb toch echt iets tussen mijn benen hangen wat elke man bij zijn geboorte heeft.
     Juist Pavel…. zorgvuldigheid.

 3. Beste Schrijvende visser,

  Met interesse uw artikel over Pavel gelezen.
  Maar ik mis toch wel enige diepgang. U roept dingen en uit beschuldigingen.
  Waar het echter om gaat is het feit dat u met argumenten moet komen om een en ander bijv. van Greenpeace te kunnen weerleggen.
  Met alleen roepen e.d. bent u op een populistische manier bezig.Om de politiek te bewegen om vissers voor de toekomst meer zekerheid te kunnen bieden tellen argumenten. Dus niet op de man spelen maar met goede argumenten komen. Dat is het emedie om goed voor de vissers op te komen.

 4. Het is een treurige zaak dat de visserij zo in het verdomhoekje wordt geplaatst. Niet alleen door green peace maar dat ook de politiek, en met name Brussel, daar in mee gaat. De Hollandse Nieuwe wordt niet eens meer door Hollanders gevangen. Wij hebben straks alleen nog maar leuke musea waar de visserij kan worden bekeken. Mensen van green peace werken alleen maar voor eigen eer en glorie. Kenmerkend is de zielige reactie van dhr. Klinkhamer. Nu maar hopen dat de politiek in Brussel het nodige kan bewerkstelligen waardoor de aanlandingsplicht verdwijnt.

 5. gelukkig is er de goed georganiseerde groep Greenpeace die zich bij de feiten houdt. Op naar echte duurzame visserij. Al je vis aan land brengen klinkt niet meer dan logisch. Anders investeren in slimmere vis netten.

  1. Goed georganiseerd voor zichzelf natuur interesseert klinkhamer geen ene moer….
   Op sensatie beluste figuren….niet wetend waar ze over praten

 6. Je gaat toch ook niet tegen een boer zeggen als hij 3 koeien naar de slacht brengt dat hij dan ook al zijn jonge kalfjes die in dezelfde wei lopen ook naar de slacht moet brengen.
  Dat gebeurt nu wel met de aanland-plicht.

  De visserij is een schitterende bedrijfstak die thuishoort op de Noordzee.
  Net zoals een boer thuishoort op het land.
  Een bedrijfstak die vol staat van de innovatie en die continu bezig is zich te verbeteren.

  Er word in dit land blind geluisterd naar mensen die zich deskundige noemen van achter een bureau maar die nooit op zee zijn geweest of op de vrijdag in 1 van de visafslagen hebben gekeken naar wat een mooie vis en garnalen er door onze vissersvloot op de kant worden gezet.

  Wees als Nederland trots op die mannen die iedere zondagavond de trossen losgooien en die in weer en wind met alle gevaren van de Noordzee er voor zorgen dat we iedere week weer kunnen genieten van een lekker visje of een lekkere garnalencocktail.

  Groeten uit Goedereede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com