logo

Dirk jr. kan nog altijd visserman worden!

Zoals men in Volendam trots is op hun palingsound is Katwijk trots op hun Dirk. Dirk Kuyt, de zoon van een visser, de man met een tomeloze inzet, die met zijn bekende blonde kapsel menig tegenstander alle hoeken van het veld heeft laten zien. Dirk weet wat hard zwoegen is, het zit in zijn bloed. Zijn vader Dirk ging naar zee om vis te vangen, moest hard werken op zee waar opgeven nog nooit heeft bestaan. Dirk junior heeft die mentaliteit fijnloos overgenomen, wat hem heeft gebracht tot de voetballer die hij nu nog steeds is. Een beest dat door gaat tot het laatste fluitsignaal, die knokt voor elke grasspriet. De man die weet, net zoals de visserman, dat voortijdig opgeven geen optie is. Fan van de club waarvoor hij momenteel voetbalt ben ik absoluut niet, des te meer heb ik respect voor de prestaties die de beste man de afgelopen jaren uit zijn lichaam heeft gepompt.

Vader Dirk is bekend op de vloot, nadat de beste man eerst jaren zelf op vissersschepen had gevaren werd hij later kok op het visserij opleidingsschip ‘Koningin Juliana.’ De meeste vissers die ouder dan dertig zijn hebben uit zijn pannen mogen eten, van zijn geintjes kunnen genieten en zijn verhalen mogen aanhoren. Af en toe liet hij wel eens los dat zijn zoon erg goed was in het spelletje, nooit liep hij met zijn neus in de lucht daarmee te koop.  

Mijn voetbal carrière is nooit zo flamboyant geweest vergeleken bij die van Dirk. Waar ik nog fanatiek trainde en wedstrijden speelde voordat ik begon met varen, zo tegenovergesteld werd dat toen ik zee benen kreeg. Biertjes drinken, rokkenjagen en uitslapen begonnen bij mij de overhand te krijgen waardoor voetbal op een tweede, misschien wel derde, plan kwam te staan. Gelukkig kwam ik in een team terecht waar 90 minuten lang fanatiek werd gevoetbalt maar buiten het veld heel veel lol bestond. De hechte vriendenclub van V.v. Texel ’94 3 namen mij snel op in hun gezellige groep. Een team dat meer vergelijkingen kent dan de televisie serie All Stars dan een professionele voetbal ploeg.

Jaarlijkse trainingskampen bestonden uit bezoekjes aan de dichtstbijzijnde voetbalstadions, bierbrouwerijen en kroegen. Als afsluiter van het weekend, waarbij zelf geen bal werd overgespeeld, werd er een voetbal wedstrijd bezocht. Het was een mooie tijd in het veld die later veranderde in een vaste plek op de kleedkamer bank. Vissen, voetbal en stappen was niet de beste combinatie die er bestaat kwam ik achter. Toen eenmaal mijn vrouw in beeld kwam was het helemaal gebeurd met mijn voetbalcarrière, dacht ik. Tegenwoordig speel ik elk weekend een uur lang met (oud) vissermannen het spelletje in de zaal. Hoog niveau zal het nooit worden des te leuker is het wel. Vissen en voetbal gaat dus wel samen!

Foto: Ronald Ribbe www.rorifocus.nl

Dirk Kuyt is ook op zijn retour. Helaas voor hem wordt hij ook een dagje ouder. Dirk is nog altijd scherp maar heeft niet meer de snelheid zoals hij een paar geleden nog wel had. Dirk heeft nog steeds het inzicht in het spel, zelfs beter dan dat hij het had toen hij nog voor F.C. Utrecht voetbalde. Hij fungeert tegenwoordig op het veld als een doorgewinterde schipper die zijn bemanning over wilde zeeën heen dirigeert.

Wat Dirk gaat doen na zijn carrière is waarschijnlijk een grote vraag waar hijzelf ook mee loopt te dubben. Het meest voor de handliggende is dat Dirk weer naar school gaat om zijn trainersdiploma te halen. De jeugd van Rotterdam zal onder zijn leiding opbloeien totdat ze later in de hoofdmacht van zijn club spelen waar hij dan ook weer trainer van wordt. Zijn missie blijft het proberen om het kampioenschap, eindelijk, te veroveren.

Dirk. Het is een optie voor je. Je zegt vaak genoeg, kort samengevat, in interviews dat het belangrijk voor je is dat je vader trots op je zou zijn. Dat snap ik Dirk. Maar weet je wanneer je vader echt trots op je zal zijn. Wanneer jij je voetbalschoenen omruilt voor laarzen, je voetbal tenue verwisselt voor een oliepak, niet meer opstaat met een wekker om naar de training te gaan maar wordt gewekt door een belletje om aan dek te stappen .

Dirk, straks ben jij te oud om nog professioneel te kunnen voetballen, je bent alleen nooit te oud om te kunnen vissen. Het zit al in je bloed, in je gene, dat gaat gewoon zo van generatie op generatie, je karakter is er naar gemaakt Dirk. Vissen zit in je bloed, het geld voor alle (ex) vissermannen. Vissen zal nooit of te nimmer door iemand uit het bloed worden gehaald.

Volgt u mij al? 

Facebook : De Schrijvende Visser

Instagram: deschrijvendevisser

Twitter: @romkes3

Detail: In Nederland is Dirk Kuyt de bekendste zoon van visserij Nederland. In Portugal geldt hetzelfde verhaal voor Fabio Coéntroã (ex real madrid) & Bruno Silva (ex Fenerbahçe) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com