logo

Beste EMK bestuur.

Beste bestuursleden van dé EMK

Nog geen jaar geleden vroeg ik mijzelf af of ik nog wel toekomst zag in de visserij, of ik eigenlijk het mooiste beroep van de wereld nog wel wilde uitoefenen met al die betuttelende regeltjes in opkomst. Windmolens, natuurgebieden, aanlandplicht. Nee, dat was niets voor mij, visserij was als een donkere tunnel geworden zonder einde. 

De donkere wolken die over de visserij heen waren getrokken zouden niet overdrijven. De visserij verkeert in zwaar weer, in een storm die maar niet wil gaan luwen. Al neemt die storm even af, binnen de kortste keren komt hij weer in alle hevigheid terug. 

NGO’s, miljarden bedrijven en de Europese politiek willen de Noordzee transformeren naar hun idealisme, naar een plek waar zij het beste bij gebaat zijn. Wij vissers horen niet in hun totaal plaatje, wij zijn zogenaamd niet duurzaam, selectief en toekomst gericht, wij worden zwart gemaakt en aan de publiekelijke schandpaal genageld. Wij vissers passen niet in hun meer jaren plan, want wij vernietigen volgens hun het leven in de zee. Onze bedrijfstak is te klein, economisch stellen wij niets voor, wij vissers zijn een makkelijk zwijgend doelwit die over zich heen laat lopen. Hoe klein dan ook onze bedrijfstak mag zijn, de passie voor onze arbeid is groter dan dat al die bimbo’s  bij elkaar voor de zee zullen krijgen. Bimbo’s die nog nooit buitengaats zijn geweest.

De aanlandplicht, nee, dat willen we niet. Het is een wetgeving die gevoelsmatig tegen alle ongeschreven wetten van de zee in druist. Wij weten dat de jeugd de toekomst heeft en dat hetzelfde geldt voor babyvisjes. Want zonder babyvisjes is er geen toekomst, zonder babyvis sterft een eeuwen ambacht. En waarom? Omdat babyvis aanvoeren geen voedselverspilling is? Babyvis aanlanden is hetzelfde als genocide, niet strafbaar, juist verplicht.  
Hoe hard de vissers ook moord en brand schreeuwde, hoe erg de voormannen ook hun best deden (en doen). Het tij in de visserij leek niet meer te keren, als een negatieve vloed stroomde deze onzinnige regelgeving zonder enige vorm van weerstand over ons heen. Plots stonden daar acht vissers op, schippers en eigenaren van hun eigen kotter(s). Alle acht met een andere bedrijfsvoering maar met hetzelfde belang. Zij stonden op om het tij te keren, om het water als een positieve eb weer terug te stuwen naar de plek waar het vandaan kwam.

Jullie acht haalde de sleeptrossen uit het ruim waarmee jullie de andere vissers op sleeptouw namen. Dwars tegen de hoge zeeën in, tegen het tij beukend. Jullie waren de mannen die het heft in handen namen, met één simpel doel voor ogen. De toekomst van de visserij!!!!  
Een charme offensief om Nederlandse vissers weer positief op de kaart te krijgen, als echte generaals gingen jullie voorop in die strijd. Ook al was dat geen vanzelfsprekendheid, was er commentaar van menig visserman die vonden dat het anders moest en kon. Toch ging men mee in die vredelievende strijd omdat bij ieder het water tot ver over de lippen was gestegen.

Petitie tegen de aanlandplicht, een bezoek aan een tweede kamer delegatie, gesprek op het ministerie van Economische Zaken. Niet te vergeten de vloot optocht op de waterweg en het bakken van vis voor dak en thuisloze rn zo vergeet ik nog veel meer kleine dingen die achter de schermen gebeuren. 

Een jaar geleden had niemand gedacht en verwacht dat er een knokploeg zou ontstaan in de vorm van Eendracht Maakt Kracht. Er was voor de meeste vissers geen licht meer aan het einde van de tunnel, alleen zagen jullie die wel, waarna jullie dat lieten zien aan andere vissers. Collega’s die jullie steunen, die eveneens trots zijn op hun vak, mannen die niet van zee af gejaagd willen worden.

De weg die is in geslagen is lang. Het dal is diep, de klim naar de top stijl en gevaarlijk. De Mont Blanc is ook niet binnen een dag beklommen, dat duurt wel even. Jullie voelde je geroepen om EMK te leiden en zagen hier niet als een alpinist tegen op. De weg is lang die jullie zijn in geslagen maar het licht aan het einde van die donkere tunnel is wel een stuk zichtbaarder geworden voor elke visser.

Op jullie Facebook account stond vorige week een oproep, een vraag wie volgens jullie volgers de blauwste politici van het jaar moest worden. Hiervoor kon je mensen nomineren, een aparte manier om ze te eren. Dyon Graus, Peter van Dalen zomaar twee namen uit een lange lijst kandidaten. Namen van mensen die op hun manier een steentje hebben bij gedragen om de toekomst van ons vissers beter te maken.

Deze mensen waren nooit genomineerd geweest als jullie niet de strijdwagen hadden voortgetrokken. Jullie zijn de bulpsteven van visserij Nederland die dwars door de fabeltjes van NGO’s snijdt. Al kan je nog zoveel Rypke Zeilmaker’s, Johan Nooitgedacht’s, Pim Visser’s, en al die andere die zich inzetten voor de visserij, nomineren voor deze ere titel. Zonder jullie hadden zij nooit geselecteerd geweest. 
Dank jullie voor dat ene kleine lichtpuntje in het donker, sterker dan dat van een vuurtoren. Zonder jullie was er geen EMK geweest, zonder jullie geen toekomst perspectief. 

Cor Vonk, Dirk Kraak, de Jan de Boer’s, Jurie Post, Job Schot, Cas Caljauw en Jaap Tanis. Dank jullie wel. 

Dat in 2017 de donkere wolken verder weg gedreven mogen worden, de zee stiller wordt en het licht aan het einde van de tunnel nog nader tot ons vissers mag komen. 

Vriendelijke groet Martijn van den Berg, de schrijvende visser.

Dit was mijn laatste blog voor dit jaar. U allen fijne kerstdagen en al het goeds voor 2017. Ook dan ga ik weer verder met blogs schrijven zodat u kan blijven lezen over het leven van een visserman.

Vriendelijke groet Martijn van den Berg, De Schrijvende visser.


U kunt mij het aankomende jaar gewoon blijven volgen op social media.

  • FACEBOOK: Martijn van den Berg
  • INSTAGRAM: deschrijvendevisser
  • TWITTER: @romkes3

One thought on “Beste EMK bestuur.”

  1. Martijn, mooi dat je die mannen een hart onder de riem steekt. Prachtig geschreven. Hebben ze nodig. EMK heeft nog een lange weg te gaan maar er zit genoeg potentie en aan gedrevenheid al helemaal geen gebrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com