logo

Beste prof. dr. Ome Han Lindeboom.

Beste Ome Han.

Speciaal voor u heb ik een brief geschreven, misschien heeft u even tijd om hem te lezen?

Zonder dat u het weet hebben wij veel overeenkomsten, gelijkennissen die u misschien niet wilt zien.
We hebben beide een huis, kinderen en een vrouw waar we van houden. Dit doet er nog niet toe, later zeker wel.

Ome Han, u houdt van lezen. Dat moet ook wel met het beroep van u.  Als wetenschapper gebruikt u natuurlijk andermans onderzoek om u eigen resultaten te verantwoorden. Dat kan maar op een manier, door andermans werk te lezen. Waarschijnlijk leest u dan ook uw brillenglazen warm elke dag.

Ik lees ook Ome Han, best wel veel. Boeken van 500 bladzijdes zijn voor mij een peulenschil, in een week. Heerlijk om niet na te hoeven denken over het dagelijks leven terwijl je ogen over de pagina’s heen gieren. Alleen is hier een klein verschil tussen ons, ik gebruik andermans werk niet om zelf een verhaal te kunnen maken.

Ome Han, wij hebben nog meer gemeen dan u denkt. De zee. De zee die ons zoveel geeft. Ik zie hem elke dag van heel dichtbij en met een beetje mazzel, dan mag ik ook nog de spetters in mijn gezicht voelen. U zit achter uw bureau, achter dubbel glas, op een stoel bij een verwarming terwijl uw een paar honderd meter bent verwijderd van het water. Duidelijk is dus dat wij de zee elke dag zien. Een overeenkomst.

Voor mij is dat niet de belangerijkste overeenkomst Ome Han, nee hoor, dat is volgens mij dat gene wat niet het belangrijkste is in ons leven maar wat wel ons leven makkelijker maakt. Geld.
Ik ben niet matrealistische aangelegd Ome Han, maar zonder dat geld wat ik met visvangen verdien, kan ik niet mijn kinderen onderhouden.
Volgens mij, Ome Han, kan u dat ook niet? Zonder geld te verdienen een gezin onderhouden. Uw kinderen hebben toch ook nieuwe kleren nodig?
U gunt toch ook uw kinderen een goede opleiding? Ik wel, Ome Han. Ik hoop echt dat ik voor mijn kinderen later een goede opleiding kan betalen, dat zij een mooie toekomst tegemoet gaan.

Wacht Ome Han, shit, ik maak hier een foutje. Hoe kan ik het vergeten, u doet uw werk natuurlijk ook nog. Van achter uw bureau, met zicht op de Waddenzee, op een comfortabele bureau stoel. Een stoel waar een werknemer tot ver na zijn vast gestelde pensioengerechtigde leeftijd arbeid op kan verschaffen. Dat is de plek waar u uw idealogische totaal plaatje van de Noordzee tot voltooiing probeert te brengen en mijn toekomst onzeker maakt.

Met stapels onderzoeken om uw heen, resultaten van uw eigen onderzoeken, grafieken en statistieken bent u een toekomst aan het verzieken. Niet alleen voor mij hoor Ome Han, nee, ook voor mijn nageslacht.

Ome Han ik weet dat u uw eigen mening of overtuiging niet kan op schrijven in een onderzoek, maar gelukkig bent u wel zo slim om een onderzoek te leiden in de richting die hiermee overeenkomt. Ome Han, ik weet dat u onderzoek heb gedaan naar de biodiversiteit in en om windmolen parken, waarschijnlijk heeft u experimenten gedaan en stapels met onderzoeken van andere wetenschappers door genomen om uiteindelijk tot uw conlusie te komen.
Ome Han, ik vraag me alleen een ding af. Heeft u ook experimenten niet gedaan of weg gelaten, die het resultaat op een ongewenste manier konden beinvloeden? Vast wel, zo werkt het toch bij onderzoeken die vanaf een bepaalde manier worden bekostigt.

Misschien kan ik het op een andere manier zeggen Ome Han.
Waarom heeft u het onderzoek over het windmolenpark nabij Egmond aan Zee zo beschreven dat het juist ten goede komt aan de financier van uw onderzoek?  Oftewel Noordzeewind, a joint venture of Nuon en Shell wind energie.

screenshot_2016-06-20-06-30-101

Bron: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/6/3/035101/meta

Nog steeds noem ik u geen rotte vis of lapzwans. Daarvoor kan ik u niet goed genoeg. Alleen beginnen mijn rimpels  op mijn voorhoofd te groeien wanneer ik uw, hoogstaande, partijdige, onderzoek lees. Ome Han, u doet ook het werk waar u goed in bent, net zoals mij, om uw gezin te onderhouden. U werkt teminste en daar heb ik wel respect voor.

Maar Ome Han, hoe kan het toch dat ik nergens lees over bruinvissen of zeehonden die gedesorienteerd raken van het heien van die kolosalen windmolen palen. Hoe kan het dat die mooie dieren dood gaan? Hoe is het mogelijk dat sinds er windmolens zijn meer strandingen zijn van deze mooie zeedieren? Of geeft u de schuld aan mij en mijn 1000 nederlandse collega’s die met de pulswing vissen.

Ome Han, uit eigen onderzoek is gebleken dat wij geen zeehonden of bruinvissen levend vangen. Wanneer we ze vangen zijn ze allang gestorven en in verre staat van ontbinding. Ik kan u vertellen Ome Han, ze stinken.

Maar ik dwaal af Ome Han, ik wilde u alleen maar vertellen hoe leuk het is dat wij zoveel gelijkennissen hebben.
Wij doen beide onderzoeken naar het zee leven. Ik doe elke dag het veld werk en u de theorie. Ik wordt betaald door een baas, die net aan zijn hoofd boven water kan houden omdat de regelgeving zo streng is. U daar in tegen Ome Han, krijgt van de grote miljarden bedrijven een zakje geld om hun bedrijven in een goed daglicht te plaatsen.

Ome Han, het voelt zo oneerlijk dat er wel naar u wordt geluisterd alleen maar omdat u professor bent. Omdat uw praatje vlug, mooi en aanstekkelijk is. Zelfs mijn vrouw zat met open mond te te luisteren hoe u vertelde over meters grote roggen die niet meer bestaan.
Gelukkig kon ik haar, na het bekijken van het filmpje op Youtube overtuigen dat wij die nog wekelijks in grote getalen vangen en dankzij u weer overboord moeten gooien.

Ome Han. Hadden wij vissers maar docter, master of professor voor onze naam staan. Misschien dat wij dan wat beter werden gehoord door de regering en EU. Wij hebben maar een simpel diplomatje met een vaarbewijs. Geen phd of proefschrift, amper erkenning of respect.
Want Ome Han, dat beetje respect pakt u van ons af. Alleen maar omdat u een geleerde bent.

Maar beste Ome Han, ik zal er niet meer om heen draaien. Mijn toekomst ziet er somber uit. Meer windparken in de zee, waarvan de meeste niet eens draaien. Meer gesloten gebieden op onze goede visbestekken. Wat blijft er dan nog over voor mijn kinderen en achter kleinkinderen?
Zo als u het zegt moeten onze kinderen later kunnen genieten van een visrijke zee. Hoe bedoeld u dat toch? Die beestjes zwemmen toch onderwater?  Vis zal altijd blijven. Groot, klein, dik of dun.

Alsof wij alle vis kunnen vangen die rondt zwemt in de Noordzee?!
Beste Ome Han, u weet zelf waarschijnlijk ook wel dat er een onderzoek is geweest naar het ecosysteem van de Noordzee. Dat onderzoek werd geleid door de universiteit van Leeds. Weet u ook nog de uitslag van dat onderzoek?
Ik wel. Om het maar kort te zeggen, in Jip & Janneke taal, de visserman blijkt een onderdeel te zijn van een gezonde ecosysteem in de Noordzee, die momenteel zo evenwichtig is dat er geen aanpassing hoeven worden gedaan aan visserij inspanningen of gesloten gebieden.

Kijk Ome Han, daar wordt ik nou vrolijk van. Een onafhankelijk onderzoek gepleegd door een doodnormale student die hierop is afgestudeerd.

Maar wil ik naar toe wil Beste Ome Han.
Mijn toekomst staat op het spel doordat u bepaalde experimenten weg laat in uw onderzoeken. Waarom? Omdat het idealogie in de weg staat of omdat het uw financiers niet aanstaat dat de desbetreffende onderzoeken niet ten goede komt aan hun.

Laat ik het netjes zeggen Ome Han, als ik straks financieel aan de grond zit omdat ik mijn werk niet meer kan uitvoeren. Dan kom ik bij u op kantoor wel een boterhammetje, die uw vrouw liefdevol voor u heeft klaar gemaakt, ophalen. Zodat ik toch nog iets te eten heb.
Het kan ook anders. Ome Han, zodra de miljarden bedrijven als Nuon en Shell u niet meer zien staan, het Nioz en de  universiteit van Wageningen geen zin meer hebben in uw mondelijke gepruttel. Hou er dan maar rekening mee, dat wanneer u geen geld meer in uw portemonee heeft zitten. Ik absoluut geen vis aan u zal geven omdat ik medelijden met u zou moeten hebben. Volgens mij heeft u dat nu ook niet met ons.

Ome Han, ik hoop dat u met uw knappe kop ooit uw verstand zal laten winnen boven het geld van de miljarden bedrijven.  Ik laat het hierbij want deze discussie kunnen we jaren voortzetten.
Mijn conclusie is wel Ome Han, we houden allebei van verhaaltjes schrijven.
Vriendelijk groet, de schrijvende visser.

2016-07-07_004915[1]

P.s. ik heb nog een mooie rekensom voor u beste Ome Han.
Wanneer er 65 grote pulskotters zijn met 2  x 12 meter wings. die elk 60 uur in de week hun netten met een snelheid van 4.5 mijl per uur over de bodem slepen. Hoeveel vierkante meter van de Noordzee wordt dan per jaar aangeveegd? En niet zoals u het noemt geharkt, onze tuigen gaan niet door de bodem.

Oh ja, de noordzee heeft een oppervlakte van 575.000 km2.

facebook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com