logo

De negen nadelen van windmolens op zee!

Windmolens, allemaal weten we hoe lelijk ze zijn, we zien die draken dagelijks waardoor iedereen er mee te maken krijgt. Deze energie opwekkers zijn onder veel protest langzaam geïntegreerd in het Nederlandse landschap. Het is de liefdesbaby van natuurclubs met de desbetreffende ministeries. Windmolens worden de hemel in geprezen, want ze zijn groen, want groen is juist hip, sexy als Jesse Klaver himself. Nee, over windmolens mag je niet klagen, dan ben je tegen het klimaatbeleid en alles wat maatschappelijk verantwoord is, dan ben je een lastpost. De stoutste jongetjes van de klas, die worden toch altijd de klas uitgestuurd?

Over het algemeen vind je daarom op internet meer positieve artikelen en blogs over windmolens dan negatief geschreven teksten. Deze ‘duurzame’ vervanger van fossiele brandstoffen wordt de hemel in geprezen als de oplossing voor de toekomst. Echter, de problemen die het mee brengt worden simpeltjes gebagatelliseerd. Vissers en natuur lijden zwaar onder het plaatsen van windmolenparken op zee, alleen word daar niet over gesproken. Onbekend maakt onbemind.

1.) Windmolens worden altijd geplaatst op visrijke plekken.

Raar maar toch echt waar, overal waar vissermannen hun brood goed kunnen verdienen worden windmolenparken geplaatst. Niet alleen is dit het geval in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee, ook onze zuider-, wester- en ooster buren weten precies hoe ze een visserman met een dolk kunnen steken. Door volgsystemen aan boord kunnen elke bewegingen, die vissersschepen maken, worden waargenomen op land. Het zijn gegevens waarvan je hoopt dat ze positief worden gebruikt, dat je als visserman je voordeel er mee kan doen. Helaas is dat als een fatamorgana, een slechte visserij lobbey tegenover de, bijna vrouwelijke, charmes van groene tegenpolen, zorgde ervoor dat er gebieden werden aangewezen waar wij vissers al decennia, zo niet eeuwen, een goed brood kunnen verdienen. Dat ze op visbestek staan deert niemand anders dan alleen de visserlui, zolang ze maar niet in het zicht staan van strandgasten. Want wie wil nou dat er windmolens in het gezichtsveld staan terwijl je met de grote liefde probeert te genieten van een zon die in de zee zakt?

2.) Bruinvissen en zeehonden sterven door het heien van windmolen palen.

Windmolens worden geplaatst op grote funderingen die met allemachtig veel geweld de bodem van de Noordzee in worden geramd. De dreunen die loskomen bij het plaatsten van windmolens hoor je bovendeks zeker zes mijl (11.1 km) verder nog duidelijk. Zelfs in de machinekamer, met een draaiende motor, zijn de akoestische klanken overduidelijk hoorbaar. Het zijn dodelijke klappen voor zeezoogdieren die hierdoor gedesoriënteerd raken, hun gehoor verliezen en uiteindelijk sterven. Water geleid het geluid, het is logisch maar wordt uiteraard niet verteld, want nadelen mogen niet bekend worden. Dan is een duurzame windmolen niet meer groen. Dan worden deze gehaktmolens minder gerespecteerd, dan valt de steun weg wat natuurlijk niet kan. Daarom krijgt de visserman de schuld van bruinvissen strandingen en sterfte, dat komt toch geloofwaardiger over. Die harde werkers zijn immers toch al de zwarte schaapjes van de Noordzee!!

3.) In een windmolenpark is geen visserij meer.

Windmolenparken worden gezien als een beschermd gebied voor vis, een walhalla. Daar waar geen visserman meer mag komen kunnen vissen lekker rond zwemmen zonder dat zij worden opgejaagd zo beredeneren natuurorganisaties. Waar deze groene religieuze geen rekening mee houden is dat vis veelal werkt op zijn gevoelszintuig. Het zeewater van de Noordzee is alles behalve helder waardoor vis meer op de tast en instinct werkt dan met zijn ogen. 

Vissen houden juist niet van trillingen, dat betekent voor hun dat er een andere jager er aan komt, gevaar. Juist dan zwemmen zij weg. Zo is dat ook met de vibratie die los komt door het draaien van de reuzachtige wieken. Deze vibreert door tot in de bodem waar, natuurorganisaties kunnen sprookjes mooi vertellen, zoveel vis zwemt, zoveel vis heeft daar nog nóóit gezwommen! Dat is juist de illusie, een fabeltje, in windmolenparken zwemt geen bodemvis meer, geen pelagische vis of zoals eerder genoemd bruinvissen. Alle belangenbehartigende partij verkopen deze fabeltjes met liefde aan een ieder die het maar wil horen. Zij zijn geloofwaardig omdat ze voor een beter klimaat en milieu aan het werk zijn. Alles voor de charme, want kijk toch eens hoe goed zij zijn! Liegen, zo noem je dat toch!

Het is de onwetende medemens blij maken met een dooie mus, mensen een Disney-achtig sprookje voor houden die toch niet kan worden gecontroleerd. Helaas zien vissermannen de realiteit, de andere kant van het verhaal. Zelfs zijn er filmpjes gemaakt aan boord van de Tridens, schip van de Nederlandse staat dat visserijonderzoek doet. Bij het binnen halen van de het visnet dachten de dekambtenaren overladen te worden door vers gevangen vis. Hun sprookje was snel uit, niets wat levend was zat er in hun net. Een windmolenpark is geen oase voor vis in de woestijn, een windmolenpark is een dorre woestijn met een oase er omheen. 

4.) Zeevogels vliegen wel kapot tegen windmolens.

Vaak genoeg vissen wij langs windmolenparken waar toch, haast tegen beter weten in, geen visserij meer is. Niet alleen is dit erg frustrerend, het is zelfs pijnlijk als je de vele dode zeevogels op de golven ziet deinen. Echter vangen wij ook te veel, in verre staat van ontbinding zijnde, zeevogels. Op zee zijn geen katten die op vogels jagen, geen jagers die meeuwtjes of Jan van Genten afknallen, de tegen argument van windmolenlovers. Al blijven windmolen experts zeggen dat deze hypermoderne duurzame stroomopwekkers geen vogels doden dan mogen zij wel eens met een verklaring komen waarom wij dan wel zoveel dode zeevogels zien! 

5.) Dankzij windmolenparken loop ik straks met een rollator over dek.

Alhoewel ik nog lang niet aan mijn pensioen toe ben denk ik er toch wel met regelmaat over na. Hoelang zal ik nog moeten blijven werken voordat ik elke dag mijn vrouw kan gaan pesten en hopelij van mij kleinkinderen kan genieten? De Nederlandse regering flikkert meer dan zestig miljard de Noordzee in om maar te voldoen aan de Europese energie eisen.

Veel geld dat beter had kunnen worden besteed aan de zorg of bijvoorbeeld aan de AOW. Zodat hardwerkende arbeiders zoals bouwvakkers, stratenmakers en visserlui, die hun hele loopbaan hun lichaam hebben doen verslijten, toch eerder met pensioen kunnen dan die Marine brandweerman die op zijn 56’ste al verplicht word te stoppen. Ik zie mezelf niet in een booster de zak naar achteren trekken, laat staan dat het makkelijk visstrippen is terwijl je jezelf staande moet houden met een bejaardehulpkarretje. Toch, wanneer de regering water naar de zee blijft dragen lijkt dit mijn toekomstbeeld. 

Het is voor ons vissermannen niet echt eerlijk in mijn ogen. Windmolens danken hun bestaan aan oeverloze subsidies en dubieuze beleggingen. Beleggen in windmolens is lucratief! Het ABP, Ambtenaren pensioen fonds, maakt daar gretig gebruik van. Daarom is de ambtenarij ook vóór plaatsing windmolens.  Zij houden hun eigen pensioentje wel op peil terwijl menig burger flink gekort blijft worden. 

Triodos bank, de beleggingsbank in groene fondsen belegt 6,5 miljoen van Greenpeace op deze wijze. Het is de reden waarom deze club, desondanks alle verzwegen nadelen, voor het volbouwen van hun zogenaamde idealistische Noordzee is. De reden waarom je hen nooit hoort over dode zeezoogdieren en neergemaaide vogels. Handelen in voorkennis toch? It’s all about the money!

6.) Opvallend geel is wel lelijk en de verf schadelijk voor het milieu?

De windmolenpalen die de grond in worden gestampt zijn fel geel gekleurd. Niet dat de kleur wat uitmaakt, het is de verf die erop zit. Een speciale kathodische bescherming is op de voeten van de windmolens geplaatst waardoor er de eerste 20 jaar geen aangroei zal zijn. Giftige troep, oftewel lood om oud ijzer, die ervoor zorgt dat pokken, zeeanemonen en wieren niet kunnen aangroeien op deze obstakels. Simpel gezegd groeit er aan deze modere totempalen geen voedsel voor Kabeljauw al wordt door sommige iets anders beweerd. Alleen bij oude gas/olieplatformen van meer dan 30 jaar oud vind aangroei plaats. ‘Nieuwe natuur‘ wordt dat genoemd wanneer deze afgedankte schatkistvullers mogen blijven staan. Dat scheelt een hele duit in de portemonnee van de baas en een troetelkindje voor natuurorganisaties is weer geadopteerd. 

7.) De werkgelegenheid neemt toe door offshore windmolen parken?

Ongetwijfeld zullen er mensen profiteren van de aanleg van windmolenparken. Het opent een hele nieuwe arbeidsmarkt, nieuwe geld stromen en noem het maar op. De gene die er het meest aan verdienen zijn de heren die al goed bij kas zitten. Mannen die hun vrouwen, en misschien wel cliché maîtresses, een luxe leven kunnen bieden, die neerkijken op hun onderdaantjes. Alfons Wispels bijvoorbeeld, hij prijst groene energie de zevende hemel in maar is daarbij met zijn bedrijf, Pure Energie, hoofdsponsor van FC Twente, zonde van het geld! Wat te doen met dertig miljoen Alphons? Zal ik mijn IBAN nummer even door mailen?

De echte arbeider, de zeevarende, benut amper de nieuwe arbeidsmarkt. Hollandse bemanning is te duur, Filipijnen of Oost blokkers daarin tegen een stuk goedkoper, dus aantrekkelijker. Nederlandse arbeiders die echt profiteren van Offshore Windfarms zijn er wel, echter zullen het er lang niet zoveel zijn dan dat het wordt voorgehouden. 

Nee, windmolenparken jagen vissermannen van hun visplekken weg, parken die de vrije zee al kleiner maken dan dat hij nu al is. Een belangrijke reden waarom er zoveel vissers zijn die een beroeps switch ondergaan.

(Hierbij alleen puur gekeken naar vissers en zeevarende.) 

8.) Windmolens worden flink gesubsidieerd, visserij die ‘moet’ innoveren niet.

Als je de politieke partijprogramma’s heb gelezen, die voor de verkiezingen de wereld werden in gesmeten, kon je lezen dat visserij moet verduurzamen. Hiervoor wordt amper subsidie vrij gegeven, vissers moeten hun eigen koers naar varen. Vissers willen wel innoveren maar moeten ook een bedrijf rendabel zien te houden. De subsidies voor visserij in Nederland is minimaal. Al zijn de meeste visserijbedrijven net aan gezond, geld om te investeren in verduurzaming, dat wat de regering wil, is er amper. Steun al evenmin, al zou er 1% van die zestig miljard aan innoverende vissermannen worden gegeven dan zouden, zo innovatief als vissers te werk gaan, eerder verduurzaamd zijn dan dat windmolens rendabel rond zullen draaien.

9.) Windmolens staan vaak, heel vaak, stil!

Op zee is nagenoeg altijd wel een beetje wind. De dagen dat de zee echt pier blak is vaak dan ook eerder op twee handen te tellen dan op drie. Nederlanders gebruiken die wind maar al te graag.  Toch als je dan mensen vertelt dat je heel vaak stilstaande windmolens ziet wordt je vreemd aangekeken, alsof je een of andere Muppet bent die een fictief verhaal vertelt die zelfs J.K. Rowling niet kan verzinnen. Echter, het is niet verzonnen. Windmolens op zee draaien gewoon niet! Soms zeggen beelden meer dan woorden.

Veel groene luitjes zullen zeggen dat mensen juist stapel gek zijn op windmolens. Ze zijn zelfs te zien in reclames op televisie of op foto’s. De gedachtegang er achter is toch even iets anders. De windmolen word gezien als het toppunt van DUURzaamheid. Juist dat maakt het aantrekkelijk, hip, stoer, anno 2017. Zodra er dus een windmolen voorkomt in een reclame wordt deze onherroepelijk gekoppeld aan die duurzaamheid wat anno nu zo maatschappelijk verantwoordelijk is. Een verkoop praatje want dat is reclame. Windmolens? Je kan het beter manipulatie noemen, want de waarheid word gewoon lekker in de doofpot geduwd! Wat niet weet, wat niet deert!!! En een visserman? Ach, die leggen de windmolenliefhebbers wel het zwijgen op door hem van zee af te jagen.

Ik word niet gesponsord, ik schrijf niet uit naam van een miljarden bedrijf. Ik hou van mijn vak, vis vangen! Als er dan bedrijven (in dit geval Greenchoice) zijn die hun product verheerlijken ten kosten van dat van onze. Dan mag, nee dan moet, de waarheid vertelt worden!

Delen wordt gewaardeerd. 

Wilt u meer weten over het vissersleven?


9 thoughts on “De negen nadelen van windmolens op zee!”

 1. De kosten voor onderhoud, (periodieke) inspecties en reparaties zijn bij off-shore installaties doorgaans 10 x zo hoog als bij on-shore, maar daar hoor je niemand over.
  Verder wordt gedweept met het geinstalleerd vermogen van een windmolenpark.
  Op zee wordt op jaarbasis doorgaans nog geen 30% gehaald.

  1. Hallo Kees.

   Groene energie is nodig tegen klimaat opwarming. In die trant ben ik belanghebbenden. Echter worden de nadelen ninmer genoemd over het plaatsen van windmolens op zee. Dofpot! Heel makkelijk. Vandaat deze blog.

 2. Dag,
  Hoe ben je aan alle gegevens/feiten gekomen? Heb je daar informatie over? Ik ben sinds jaar en dag al tegenstander van windmolens; zowel op land als op zee. Op land vanwege de landschapsvervuiling en op zee vanwege de verstoring van de zeebodem. Ik zou zo graag serieus actie ondernemen tegen deze ondingen, maar weet niet goed waar ik moet beginnen. Ik ben bezorgt over de opwarming van de aarde, maar zie geen heil in deze windmolens. De doctrine van linkse/ groene partijen maakt een paria van je als je tegen die molens bent en dat kan ik niet uitstaan van ze. Ik ben erg voor meer onderzoek naar alternatieven en wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Ik wil dat de subsidie stopt op windmolenparken ( ook op zonneweides trouwens). De ontwikkeling naar oplossingen gaat zo snel, waarom in godsnaam zo doordrammen met die stomme, lelijke molens. Straks is er niets moois meer over van ons land en de Noordzee; een nachtmerrie!

 3. Windmolens absorberen de windkracht, waardoor het minder hard gaat waaien. Daarmee heeft het grote aantal windmolens gevolgen voor het klimaat. Plaatselijk veel meer neeslag of juist niet. Zie de voorbeelden van afgelopen jaar: droogte in Nederland, overvloedige sneeuw in Oostenrijk en overvloedige regen in Iran.

 4. Mijn Katwijkse hart breekt als ik jouw verhaal lees Martijn. Mijn opa had twee kotters (spanvisserij) en mijn vader en zijn broers gingen op twaalfjarige leeftijd naar zee. Geld verdienen! Een harde maar eerlijke wereld, met eerlijke hardwerkende mensen! Een wereld die moet verdwijnen volgens graaiers, groene idioten, beroepsdemonstanten en linkse woke betweters. Zolang in de EU idioten en zelfverheerlijkers als Timmermans en de nog zwakzinnerige Verhofstadt hun stempel kunnen drukken vrees ik het ergste voor alles wat ons lief is.
  Stop nooit met je stem te laten horen…..diep respect voor al die noeste werkers….

  1. Grappig hoe alle nadelen voordelen lijken als je geen visser bent:
   1. Ja dat is precies de bedoeling. Minder vissen en deze gebieden inrichten als kraamkamers voor zeedieren.
   2. Dan moeten we de palen gaan boren ipv slaan.
   3. Ja, precies!
   4. Landvogels ook – onderzoek toont aa dat het in de praktijk mee valt en er nog wel verbetering denkbaar is: een zwarte wiek bijvoorbeeld.
   5. Wederom alleen een argument als je toevallig visser bent. Dat zijn er relatief toch maar een paar in Nederland.
   6. Dat is een goed argument. Ze zouden zo gemaakt moeten worden dat er juist wel van alles aangroeit. Wederom: kraamkamers van maken.
   7. Lijkt me een goede reden voor omscholing: je zal het niet geloven, maar er zijn ook andere vakken leuk.
   8. Ja dat komt omdat heel veel mensen in dit land behoefte aan duurzame energie hebben en misschien in iets mindere mate aan (duurzame vis). Die wordt namelijk hoofdzakelijk verkocht in het buitenland zodat eigenlijk vooral vissers er beter van worden. En wie zegt eigenlijk dat die vrij rondzwemmende vis van jou is? Ben bang dat er argument is dat sterker is dan ’traditie’.
   9. Vaak is eigenlijk niet waar, maar er valt nog flink wat te doen aan meer energiebuffering in het netwerk.

   Eigenlijk zou ik er voor zijn om alle windmolens op zee te paatsen. Ik vind ze er erg mooi en ze geven er heel weinig overlast. Ik zie het eigenlijk als een toekomstige kolonisatie van de Noordzee. Viskraamkamers, waterstofproductie op zee, misschien op termijn zelfs natuurlandaanwinning. Face it: niet iedereen is visser of vindt het vangen van voedsel het belangrijkste voor de toekomst.

 5. Hey, goede punten man. Ik zie alleen 3 paginas lang gekanker op windmolens zonder constructieve kritiek en alternatieve oplossingen voor de problemen die (hoe je het ook wendt of keert)we in de komende decennia moeten oplossen. Je schiet jezelf keihard in je eigen been omdat je superduidelijk maakt dat je zeikt om te kunnen zeiken (op dingen die jou of je sector benadelen) en geen interesse hebt in inhoudelijke gesprekken waarbij alle kanten worden belicht.

  mvg, een nederlander zonder belangen bij de visserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com