logo

Twee weken.

Afgelopen twee weken ben ik thuis geweest, weken waarin het ene huis met fantastische herinneringen werd verwisseld voor het andere huis waarvan je hoopt dat je ze kan evenaren. Weken waarin hecktiek gepaard ging met stress en zorgen die je in het dagelijks leven van een visserman niet ervaart. Je weet wat ver van te voren al wat er gaat gebeuren, wat je kan verwachten, wat je moet gaan doen. Ergens in je achterhoofd houd je er rekening mee dat de hele strakke planning in het honderd kan gaan lopen. Je probeert je er op voor te bereiden, toch moet je improviseren. Klappen opvangen als het even tegen zit om uiteindelijk als een golfbreker rechtop in de branding te blijven staan. 

Twee weken, op een gemiddeld mensen leven stelt het niets voor. Het is een zucht in de koele morgen waarvan de uitgeblazen condens snel vervluchtigt. Twee weken tijd is een periode waarin veel kan gebeuren die van grote invloed zijn op de rest van je leven. Niet alleen door van huis te verwisselen maar ook door wat er voor jou beslist wordt. 

In twee weken tijd kan er helaas ook meer kapot worden gemaakt dan je lief is. In die veertien dagen kan de sluipmoordenaar uit zijn verstop plek komen waarop het genadeloos toe slaat. De meest innovatieve visserij van de wereld, tevens de meest wetenschappelijk onderzochten, de pulskor nadert een wasse dood dankzij deze sluipmoordenaar. De Fransen parlementariërs hebben in Brussel ervoor gezorgd dat 62 van de 84 Nederlandse pulsvissers hun pulsmodules aan de wilgen moeten hangen. 

De puls, oftwel elektrisch vissen, is de trots van de Nederlandse visserij. Deze duurzame vistechniek zorgt voor 75 procent vermindering van het brandstof verbruik, heeft bodemberoering tot verleden tijd gebracht, tevens worden kleine babyvisjes aanzienlijk minder gevangen dan bij de traditionele nostalgische boomkor. De pulsvisserij is kortom het paradepaardje van de Nederlandse vissersvloot. De techniek waarvan je zou zeggen dat het een delicatesse is voor elke natuurorganisatie. 
Niets is minder waar! Twitter berichten van Greenpeace medewerkers (Tom Grijsen red.) liegen er zelfs niet om. Alsof zij hun ultieme climax bereiken nu het aantal pulsvergunningen moet worden gereduceerd. Vrolijk zenden zij sarcastisch lollig gerelateerde berichten de ether in waarmee veel lachende emoticons gemoeid zijn. Enkel is het nooit goed genoeg, willen zij meer! Alsof die hele commerciële natuurorganisatie als ‘Rupsje nooit genoeg’ de hele dag door alles heen blijft eten waar zij hun geld aan kunnen verdienen. Het zwarte maken van de visserman. Nee, vis moet gevangen worden met een hengel! Zo vinden de dames en heren van Greenpeace. Jawel, met een stokje, draadje en haakje. Alsof je op die manier de visconsummerende bevolking kan voeden.  

Kweekvis? Het kost meer energie om één kilo kweekvis consumptie rijp te laten groeien dan dat een visserman aan gasolie verstookt om honderd keer zoveel meer vis te vangen. Juist die vis die vandaag de dag op uw bord terecht komt is naar maatschappelijke maatstaven van Greenpeace gevangen, zij die de media met hun leugens beïnvloeden. In een grauw verleden werkte deze organisatie er naar toe dat vissers zouden gaan vissen zoals zij dat nu doen, ver daarvoor waren zij zelfs nog voorstander van de boomkor. Hoe ongeloofwaardig wil je het hebben?

Vissermannen vissen al eeuwen lang over hoge zeeën waarna zij in diepe dalen terecht komen. Met de groei van vaderlands economie wordt het de vissermannen alleen maar moeilijker gemaakt omdat niemand zich meer druk maakt of er die avond wel eten op de tafel staat, dat is de gewoonste zaak van de wereld. Tegenwoordig is men alleen nog maar bezig hoe men het beste zichzelf kan verheerlijken al dan niet over de rug van een ander om. Zo worden wij vissers misbruikt door groene sympathisanten die ergens hun geld vandaan moeten halen. Dit doen ze doormiddel van vertellen van leugens over iets onbekends aan de welvarende donateurs.
Wat er in twee weken is gebeurd is gewoon crue. Een keiharde schop in de ballen van elke visserman die met de puls techniek vist. Vissers worden door de Fransen op de knieën gebracht waarna de Europese Unie hen een nekschot mag geven en voor de zekerheid schieten de natuurorganisaties een kogel door het voorhoofd heen om zeker te zijn dat de executie is voltooid. 
Nee, laat mij dan maar twee weken lang verhuizen, de muren schilderen, laminaat vloertjes leggen en alles wat erbij een verhuizing van een groot gezin komt kijken. Dan weet je tenminste waar je het voor doet. Dat jij je eigen veilige haven creëert voor je eigen kinderen en pleegkinderen die je een warme toekomst wilt geven. Dan heb je tenminste wel een zekerheidje en dat allemaal dankzij de meest duurzame visserijtechniek op aarde, de innovatieve pulskor!

Wilt u meer weten over het vissersleven?

3 thoughts on “Twee weken.”

  1. Is het besluit om 62 “pulsvissers”overboord(lees te saneren) dan al defintief Men kon toch nog “hogerop”hulp vragen?
    Of is mij dat ontgaan?
    Eigen kinderen en pleegkinderen: mijn complimenten!!!

  2. Hallo schrijvende visser.
    Ik las ergens dat Greenpeace ‘content’ was met het Europese besluit, dat is niet zo. Wij groene hippies begrijpen heel goed dat het voor betrokken vissers een enorme tegenslag is als ze de puls moeten laten liggen, ondanks gedane investeringen. En ja, de puls heeft pluspunten zoals brandstofbesparing, minder bodemimpact en er zijn indicaties dat de bijvangst minder is. We zien de genoemde voordelen, maar we staan toch ook kritisch tegenover puls, dat hebben we vanaf het begin gedaan. We weten namelijk nog niet wat de langetermijngevolgen zijn van puls voor het zeeleven. Want het is elektrisch vissen en veel vissoorten zoals haaien en roggen kunnen erg gevoelig zijn voor elektriciteit. Als uit onderzoeken en onafhankelijke toetsing blijkt dat er geen schadelijke effecten zijn, dan is puls een goeie stap in de overgang naar duurzame visserij. Tot slot: Het spijt me dat dat ik je van streek heb gemaakt met berichten op Twitter. Ik weet niet precies wat je bedoelt, meestal maak ik me vooral schuldig aan zelfspot, maar goed, misschien vind je dat ook vervelend. Dus sorry en succes met de muren schilderen! Met vriendelijke groeten, Tom Grijsen, Greenpeace

    1. Martijn,Jouw publicatie als LEEK aandachtig gelezen.duidelijk en een prachtige vismethode voor behoud van de visstand!! Maar dan een reactie van Tom Grijsen, die zet mij op het verkeerde been !!?? Oplossing.De geleerden nog eventjes hun werk laten overdoen , en daarna kunnen de grote LEKEN tot een beslissing komen. Martijn bedankt en ga zo verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com