logo

Hoogmoed komt voor de val.

Laatst tijdens een eenzaam uurtje in de kombuis zat ik een film te kijken,  The Departed, die ik al meerdere keren had gezien. Meestal is het zie je wanneer je een film voor de tweede of derde keer bekijkt hele andere details dan bij de eerste maal. Ondertitels lijken wel dieper tot je door te dringen,  betekenissen anders te worden opgevat.

Jack Nicholson zei,  “Hoogmoed komt voor de val!”

Een zin die in de visserij zeer toepasselijk is. Vissers leven van de zee, wij plukken de vruchten alleen wanneer ze rijp zijn. Vissers leven van de zee, zij zijn één met haar,  al zal elke vissers respect hebben voor haar kracht. De zee geeft maar kan dubbel zo hard nemen.

Nu is de visserij de laatste jaren beter en beter geworden. De vis populaties rijzen de pan uit, vissen is weer rendabel geworden, aantrekkelijk voor de jonge garde. Want als je naar zee gaat laat je veel,  logisch dat je graag wilt dat er iets tegenover staat. 

De vissersschepen zijn duurzamer geworden met als gevolg dat de Nederlandse vloot uitgegroeid is tot de meest innovatieve vissersvloot ter wereld. Vissers hebben het goed voor elkaar, of je nou klein of groot bent,  flyshooter of garnalen visser. Welke vistechniek je dan ook gebruikt,  de visserij is gewoon ronduit goed.

Toch is er altijd tegenwind, beuken er altijd golven tegen de boeg die de vaart verminderen. Al is het in de vorm van natuurorganisaties, regel en wetgeving of vissers die zichzelf proberen te verrijken boven hun collega’s. Uit alle hoeken zal er bries zijn. Echter zullen vissers dat overleven. Die stormen doorstaan. Al zal het nog harder waaien dan de orkaan Irma. Vissers zullen altijd blijven bestaan.

Hoogmoed komt voor de val!  Tja,  het gaat goed. Ja, issers willen altijd beter. Maar wil de caissière van een kledingwinkel dat dan niet? Vissers moeten waken voor die val, beter gezegd voor die hoogmoed. Je zelf verrijken kan je doen, alleen neem je al je collega’s mee. Je kan als visser altijd beter willen,  meer dan een ander,  rijker dan je collega willen zijn. Let wel, alles wat één visser fout doet wordt onder een vergrootglas gelegd. Alle vissers worden op een hoop gegooid, de goede leiden onder de slechte. 

Hoogmoed komt voor de val. Snap je hem niet? Lees dan de laatste alinea’s nog een keer. Want de val is pijnlijker dan de weg naar hoogmoed.Wilt u meer weten over het vissersleven?

3 thoughts on “Hoogmoed komt voor de val.”

 1. Hoi Martijn,

  Ik moet voor het einde van deze maand mijn betoog voorbereiden bij een motie die ik als SGP-fractie ga indienen voor behoud van pulskorvisserij. Jouw blog geeft hiervoor handvatten en inspiratie. Dankjewel.
  Dezelfde motie is in de gemeenten Goeree-Overflakkee, Tholen, Reimerswaal en Middelburg al ingediend en aangenomen. Ik ben ervan overtuigd dat dat in Vlissingen ook gaat gebeuren.
  Hartelijke groet, Lilian Janse-van der Weele, fractievoorzitter SGP Vlissingen

  1. Hallo Lilian,

   Leuk om deze reactie van u te lezen!
   Een aangename verrassing ook.
   Hopelijk dat de gemeenteraad van Vlissingen deze motie accepteert.
   Alle steun voor het behoud van een goede duurzame visserij is meer dan welkom.

   Succes

 2. Behoud pulskor.
  Het moge u bekend zijn dat in de jaren tachtig reeds bekend was dat electries vissen mogelijk was ,wat uit een jarenlang onderzoek kon worden opgemaakt.na de ontwikkeling van het vierkante net (haktandennet)werden goede resultaten gemaakt waarbij meervangsten van vijftig procent werden behaald t.o.v het confentionele net .Aanvragen van praktijkschepen voor e.o.g.f.l subsidie werden gehonereerd ,om methode te optimaaliseren en voor praktijk gebruik toegangkelijk te maken.Groot was de verbazing dan ook dat voorbereidingen moesten worden afgeblazen omdat vanuit Brussel een verbod op elec.vissen werd afgevaardigd .Reden hiervoor is nog altijd onduidelijk zgn meervangst zou niet wenselijk zijn.ook de nederlandse vertegenwoordiging ging accord .en waren meer geintreseerd in meer pk,s en groterenetten,een nota geschreven aan min .landbouw, en de vissersbonden in negentiger jaren waarin electrische visserij,flewdregging, twinriggen,werden gezien als toekomstige duurzame visserij methoden zijn nooit besproken of beantwoord.en/of besproken Het voorgestelde verbod op de pulskor is evenals het huidige verbod gebaseerd op angst voor meervangst en onvoldoende capaciteit op controle ,die helaas nog steeds nodig is,bij overschrijding van quotum en andere regels Succes met uw lobby
  W.van der Hak senior onderzoeker visserij methoden e,d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com