logo

Vriend. (2)

De grootste vriend van een visserman is mooi weer. Een strakke blauwe lucht, de heldere hemel, een blakke blauwe water vlakte voor je ogen. Het is genieten, het is een bonus op je toch al zo mooie beroep.

De grootste vijand van een visser is de visser zelf. Vissers kunnen het voor elkaar verpesten, beconcurreren, elkaar het leven zuur maken totdat je een ons weegt. Vissers, tja het blijft een apart slag volk als je er over nadenkt, dat terwijl ze juist ook weer heel menselijk zijn!

Maar wat als het stormt? De golven zijn meters hoog. De lucht is guur, grijs, angstaanjagend. Dan voelt de zee en moeder natuur niet meer aan als je vriend, maar als vijand……

Wat als de visser in nood raakt in een storm zo guur. Wat als het schip water maakt, wat als het schip naar de kelder dreigt te gaan? Dan, ja juist dan staan de echte vrienden op. Dan zijn daar de vissers die beconcurreren, die collega’s die je het moeilijk proberen te maken, juis hun komen er dan aan. Want als een ongeschreven wet laat jij je vriend niet in zijn hempie staan! 

Nood. In nood komen de echte vrienden naar voren….. 

Niet door je te redden, nee alleen maar een luisterend oor kan al genoeg zijn. Niet om je te redden maar te steunen, sturen ze je wijze woorden toe. Niet om je te redden, maar om je een goed gevoel te geven mag jij zijn crossauto in de prak rijden. Niet om je te redden, maar om je te laten rusten, laten ze je bij hun slapen. Maken ze je zelfs wakker. Want ach, de nacht was toch weer kort. Een echte vriend…. hij pikt je op om een rondje te gaan rijden, gewoon even tot rust komen. Nee, die echte vriend laat alles voor wat het is, toch is hij er voor jou.

Ja, echte vrienden, ze staan als een rots in de branding op momenten als je ze juist nodig heb. Zij zijn het reddende schip die je trachten naar de veilige haven te begeleiden, ook al ben je er nog lang niet. 

Nee, echte vrienden….. ze kunnen je maken en breken. Echt vrienden zijn vrienden die niet van de nood een deugd maken. Echte vrienden al wonen ze op de Duykerdam, Luzernevlinder, Sluyscoog, op Tholen, Aalsmeer of in Duitsland. Nee, echte vrienden ze zijn er. Heust het is waar. Een echte vriend hoef je niet te bedanken. Een echte vriend…. 

Bedankt jongens! 

(Die vrienden, jullie weten wel wat ik bedoel)

One thought on “Vriend. (2)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Webservice door: TexelOnline.com