logo

Wat Nou Fonds!

Het Wereld Natuur Fonds wist weer eens een gevoelige snaar te raken bij Nederlands grootste dagblad. Op de site van de sensatie krant stond een bericht over de teruggang van het zeebodemlevenin de Noordzee. Alleen al bij het lezen van de kop draait mijn maag zich haast om. Nog voordat je het artikel gelezen heb weet je, als visserman zijnde, dat er weer een leugen wordt vertelt die alleen maar gebruikt om donateurs te lokken. 

Zoals die maffe Amerikaan met zijn Witte plaggenhut in Washington het ook wel zou noemen, Fake news, yes it is. 

De leugen begint al vrij snel zodra het artikel leest. Want zo zou er van de 140 diersoorten die in de Noordzee voorkomen maar liefst het bestand met 30 procent zijn afgenomen in een periode van 25 jaar! Koekkoek! Om maar het rapport kracht bij te zetten wordt duideijk vermeld dat het CBS dit heeft berekend. Ja, een CBS medewerker ja. Eentje waarschijnlijk die dagen lang achter zijn bureautje zit te turen naar een beeldscherm, verlangend naar vakantie, krijgt gegevens aangereikt om maar even een mooie berekening te mogen maken over iets waarvan hij nog nooit heeft gehoord. Maar goed, het is die persoon zijn werk toch? Dan doe je zoiets, want ach, het WNF is toch zo super betrouwbaar! Zou zo’n man of vrouw ooit wel eens op zee zijn geweest of überhaupt hebben afgevraagd of er echt wel zo weinig diersoorten in de Noordzee, de zee met de grootste biodiversiteit op aarde, verblijven dan dat hem of haar wordt voorgeschoteld? Ik denk het niet! De beste persoon zal het een worst zijn van wie hij of zij informatie binnen krijgt, hij krijgt toch wel betaald!
Maar hadden de jongentjes en de meisjes van WNF en CBS even verder gekeken dan hun neus lang is, dan waren ze stijl van hun stoel afgedonderd.

In totaal zijn er dus 1284 soorten levende wezens in de Noordzee zo is door Wageningen Marine Research bevestigd. Dat zijn er wel even een paar meer dan die 140 van het WNF. Salicant detail is zelfs dat de uitkomst van dat onderzoek nog recenter is dan dat van WNF en het CBS. Dat zogenaamde onderzoek van de twee laatst genoemde is namelijk in 2015 gestopt! 

Het wordt nog mooier! Uiteraard wordt de slechte stand van de biodiversiteit op het conto geschreven van de uber slechte, alles vernietigende boomkorvisserij. Dé visserij techniek uit de prehistorie krijgt er weer eens lekker van langs, alsof je gal spuwt over een ontslagen werknemer die zijn weerwoord toch niet meer kan geven! 

Maar wees dan dapper dames en heren van het WNF! Dat gezeur van jullie, oude koeien uit de sloot halen is dat. Domweg omdat jullie niks kunnen verdienen aan de innovatieve visserij van vandaag de dag. Het wordt weliswaar al een klein iniminie beetje aangegeven maar beseffen jullie wel dat de pulskor nu al zijn negende levensjaar tegemoet gaat, oftewel net iets minder dan éénderde van jullie subjectieve onderzoek.
Snappen jullie van WNF of die groote ochtend krant wel dat er al die tijd al wordt er gevist met een innovatief alternatief zwevend vistuig dat juist ontworpen is zodat de schade aan de biodiversiteit van de Noordzee nihil wordt? Dat net kettingen vissen uit de mode is geraakt? Hebben jullie even eens wel door dat vissers bezig zijn met aangepaste netten zodat ongewenste vangst uit het net verdwijnt voordat het net boven water wordt gehaald? Denk het niet hoor! 

Het heilige woordje bodemberoering word niet eens gebruikt, het mag een wonder heten, al wordt er wel met een schuin vingertje naar verwezen. Het is een misselijkmakende krantenartikel met een hoog sprookjesgehalte, berust op onjuistheden 
Als ik een artikel zoals deze lees wordt ik niet alleen misselijk maar moet ik ergens ook lachen, al is het als een boer met kiespijn. ‘Ja hoor daar hebben we weer een artikeltje!’  Als visser raak je eraan gewend dat de Noordzee als melkkoe wordt gebruikt door zogenaamde ‘goede doelen.’ Het is niets nieuws dat de visserman de schuld krijgt van al dat leed! Iemand moet toch de schuld krijgen en ach, een visserman wie geeft daar nou om? Het heeft in mijn ogen meer weg van opruiïng en rebellie. Haatzaaien! 

Het is te zot voor woorden dat journalisten als Martin Mooij artikelen schrijven zonder dat hij er enige kennis van de hebben genomen. Subjectief klakkeloos overnemen van wat een ander zegt. Sensatie zoeken! Het is toch te zot voor woorden dat een organisatie als WNF op deze manier zijn hoofd boven water probeert te houden? Voor hun is de media de ultieme manier om geld los te kloppen bij onwetende Nederlanders. En wij vissers? Wij moeten maar slikken en weer door gaan! Maar daar zijn we goed in!

Wilt u meer weten over het vissersleven?

2 thoughts on “Wat Nou Fonds!”

  1. Goede reactie. Goed onderbouwd. Wees er op tijd bij om Kriitiek van WNF enz . niet voetstoots meer te accepteren. Te veel ambtenaren en zelfs .visserijvoormannen zijn te vaak geneigd dit wel te doen om politiek correct te zijn om de een of andere reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com