logo

Franse afgunst.

Afgunst onder de vissermannen is er al sinds de eerste vissermannen naar zee gingen om hun brood te verdienen. Het is een ingeslepen cultureel erfgoed wat in de loop van de eeuwen min of meer een gewoonte is geworden, iets waar elke visser aan mee doet en hem aangaat. Afgunst, ongezonde concurrentie waarmee wordt geprobeerd je collega naar de verdoemenis te helpen. Al is het niet, zoals het voorheen was, als Nederlandse vissers onder elkaar, zo krijg je wel concurrentie vanuit het buitenland.

Vissers kijken altijd naar elkaar, ze vergelijken elkaars vangsten, vistechnieken, netten en visbestekken. Waar het ene vissersschip een betere vangst heeft dan het andere vissersschip, terwijl zij die week op hetzelfde visbestek hebben gevist, wordt al snel naar de betere vanger gewezen met een schoolmeester vingertje. Want tja, heel simpel gezegd denkt de ene visser altijd dat de andere visser die meer vangt stoute dingen doet. 

Het is nogal wrang wanneer je beseft dat een goede visvanger meer tijd en energie heeft gestoken in details om meer vis te kunnen vangen dan zijn collega. Het gaat daarbij om de aller kleinste details zoals de afstellingen van zijn visnetten, het verdiepen in hoe een vis zich instinctmatig in de grond verstopt en zwemt of hoe de visser zijn pulsinstallatie heeft afgesteld! 

Laatst genoemde is de trots van de Nederlandse vissersvloot. Een dure innovatie die al jaar en dag de kinderziektes heeft overwonnen waardoor er nu succesvol door 79 schepen wekelijks verse vis wordt gevangen. De pulstechniek is uitermate duurzaam en heeft dan ook volop voordelen voor de Nederlandse vloot en voor de natuur. Vissers vangen door deze techniek minder babyvisjes, hebben minder co2 uitstoot en leveren een betere kwaliteit vis aan de markt. Puls visserij zorgt voor nihil bodemcontact, al kunnen wij vissers stormen van windkracht 9 uit het noordwesten nog steeds niet beïnvloeden, natuurkracht wat voor echte bodemberoering zorgt!

Maar ja. Puls vissers dat zijn wij Nederlanders innovatief waar elke vissers blij en trots op is. Een paar Duitsers en een paar Engelse kotters mogen deze fantastische techniek ook gebruiken om onze vis te vangen. Maar onze zuiderburen bekijken dit fenomeen lippen likkend aan en kunnen niet wachten tot ook zij toestemming krijgen om met de pulstechniek naar zee mogen gaan. 

Echter de Fransen, zo egoïstisch als zij zijn, zijn niet zoals onze vriendelijke zuiderburen. De Fransen hebben die afgunst tegen de Puls visserij die zij met zich meedragen als een hatelijk gezwel. Fransen willen af van de pulstechniek want, zo menen zij, de pulsvissers vangen al ‘hun‘ vis weg voor hun ogen. 

‘Bron: De Volkskrant’ 

Waar die afgunst, je kan het haast beter haat noemen, vandaan komt is een optelsom van omstandigheden. Zo worden de Fransen gesteund door anti-visserij lobbyisten, zoals de Nederlandse Monica Verbeek van Seas at Risk, de goede doelen club Bloom en noem nog maar aan hele polonaise op van ‘financieel belanghebbenden’ Ngo’s. Fransen vissers zijn domweg jaloers omdat zij van hun eigen regering geen gebruik mogen maken van deze techniek maar wel zien dat buitenlandse collega’s hun hoofd met gemak boven water kunnen houden na jaren van tegenslag. De stokbroodvissers blijven achter met hun vistechniek en hebben de slag gemist zoals het Nederlandse voetbal dat 20 jaar geleden ook heeft gedaan bij de rest van Europa.

Afgunst, pure afgunst. Fransen dreigen de haven van Calais te blokkeren zodra vandaag (rond 15 uur) de Europese commissie voor de versoepeling stemt voor de pulstechniek. Economische gezien een ijzer wapen die min of meer broos gesmeed is. Want het eerste onderzoek dat negatief uitvalt over de puls visserij moet nog geboren worden, wat je leest in de media is subjectief en komt uit de kraamkamer van de in polonaise lopende kudde dat Ngo’s genoemd wordt.

Die maffe gekke rare Fransen, vroeger zorgde ze al voor veel stampij en oorlog, vandaag de dag doen ze bijna hetzelfde alleen vallen er nog geen dode bij maar leiden er wel vele onder. 

Afgunst….. waar vandaag de dag Nederlandse vissers in een betere harmonie leven (EMK) zo zijn de Fransen blijven steken in hun bekende renaissance, al kun je het geen wedergeboorte noemen. 

Wat onze ‘geliefde‘ Fransen collega’s vergeten is heel simpel, echter wordt er niet eens in de media naar gevraagd. Fransen vissers vissen niet of amper in de Noordzee maar altijd in het Kanaal en veel zuidelijker.. 

Domme Fransen! Daar mogen wij Nederlanders niet eens komen met onze pulstechniek.! Wij mogen alleen maar oo de Noordzee vissen en dan ook nog eens in beperkte gebieden! Hoe kunnen wij dan ‘jullie‘ vis wegvangen met de pulstechniek?

Connaissez les détails avant de commencer à appeler.

Corsialement, l’écriture pêcheur néerlandais.

Wilt u meer weten over het vissersleven? Volg mij dan op sociale media.

  • Facebook: Martijn van den Berg
  • Instagram: deschrijvendevisser 
  • Twitter: @romkes3 
  • Youtube: deschrijvendevisser 

Of vraag de nieuwsbrief aan op deze site!

One thought on “Franse afgunst.”

  1. 100% waarheid en in de volkskrant weer een sensatie artikel waar je broek van afzakt ..de franse vissers zijn nooit overgeschakeld naar de bokkenvisserij(verboden van de regering) uitgezonderd duinkerke waar je dan ook nooit problemen had .het is al 50jaar hommeles in boulogne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com