logo

Regel 1, 2 & 3.

Aan boord van vissersschepen gelden vaak ongeschreven regels en wetten. Hoe je met elkaar in de omgang bent is zoals de normen en waarden van mensen zijn, hiervoor is geen handboek. Die is ook niet nodig, je leeft met elkaar in een kleine ruimte, brengt meer tijd samen door dan dat je doet met je eigen vrouw. Dat je elkaar met respect bejegend is dan ook geen vreemde ongeschreven regel.

Echter zijn er wel regels waaraan elke visserman zich hoort te voldoen. De regel van drie. Regeltjes die er bij mij, toen ik van school afkwam en mijn vissersleven startte, met de pap lepel naar binnen werden gegoten. Regels die je strot in werden geduwd en die je maar naar behoren moest slikken. Mijn toenmalig schipper wist exact wat hij aan moest met een jonge knul die de wetten van de zee nog niet onder de knie had.
Tijdens een bakje koffie in de brug werd ik in het bijzijn van mijn collega vissers goed onderhanden genomen. Met een serieuze , doch dringende blik, opende hij zijn preek die tot de dag van vandaag nog steeds tussen mijn oren zit.
Regel 1
‘Wat is regel 1 aan boord?’  vroeg hij aan mij terwijl de schipper mij dus met die dringende blik mij aan keek. Ik wist het antwoord niet goed, echter dacht ik meer aan het werk wat ik goed moest doen dan aan zijn bedoelingen. Een flinke slok koffie, het meest gedronken vloeistof aan boord, nam ik tot me en bedacht eens goed wat voor bijdehand antwoord ik eens zou gaan geven.  Antwoorden was echter niet meer nodig, met een ijzige blik in mij richting kreeg ik al het antwoord te horen.
“Regel 1 is dat de schipper, hoe dan ook, ten alle tijden gelijk heeft. Punt.”

Regel 2
Kans om te lachen was er niet, dat werd min of meer onmogelijk gemaakt omdat de schipper met een strenge blik mij aan bleef kijken. Ik begreep hem en wilde de beste man niet in de weg staan. Een bijdehand antwoord zou niet geaccepteerd worden. Zijn koude blik boezemde mij toch wel een beetje angst in. Ook al was ik dan wel net 18 jaar geworden, die man in de stoel had zoveel ervaring op zee dan dat ik oud was.

Nog voordat ik een wordt kon zeggen, een slok koffie kon nemen of überhaupt iets van mijn lichaamsdelen kon bewegen werd regel 2 al in mijn richting uitgesproken. Zwijgzaam, met even kille blikken, keken de mede vissers in mijn richting.
“Al heb je gelijk, dan geldt regel 2. Regel 2 is, al heb ik geen gelijk, dan nog geld regel 1. Punt.” 

Regel 3
Het was even schrikken en slikken maar al snel kwam ik weer met beide benen op de grond. Bij het halen van de netten en het verwerken van de vangst kwam ik er achter dat regel 1 en 2 eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn dan dat de schipper zich voordeed. Uiteraard, één persoon moet de uiteindelijke eindverantwoordelijke zijn. Dat is gewoon een van de belangrijkste regels die er is aan boord. Echter geld er als visserman een regel die alle andere regels overtreft.

Al is het super slecht weer, suist de wind door de stagen en de mastpoten heen, al gaat de kop van de kotter meters omhoog en omlaag, al keert je maag zich om, al is het midden in de nacht en wil je liever in je warme kooitje blijven liggen. Je geeft niet op. Visserman wil je worden, visserman wil je zijn en dan moet je vechten tot de laatste vis verwerkt is.

Opgeven? Opgeven bestaat niet voor een visserman. Wanneer je opgegeven heb, dan heb je verloren.
Zo is het ook met alle regeltjes, wetgevingen, windmolenparken, gesloten gebieden, ‘groene doelen’ en collega’s die door afgunst de ander het leven zuur proberen te maken. Meerdere facetten die allemaal op de rauwe daken van doorgewinterde vissers vallen, die er voor zorgen dat vissen eigenlijk een onmogelijk beroep wordt. Die er voor zorgen dat regel 1 & 2 regels worden die straks alleen nog maar in de geschiedenis boeken staan geschreven.

Gelukkig zijn de meeste vissers meer van regel 3.
Opgeven bestaat niet!!!  Laat dat duidelijk zijn.


  Wilt u meer weten over het vissersleven? Kijk dan ook op.

 • Facebook: Martijn van den Berg 
 • Instagram: deschrijvendevisser
 • Twitter: @romkes3
 • YouTube: deschrijvendevisser
 • Mail: deschrijvendevisser@gmail.com 

 • Of vraag op deze site de nieuwsbrief aan.


  eze site de nieuwsbrief aan. 

 

One thought on “Regel 1, 2 & 3.”

 1. Leuke blog. Regel 1,2,3 zijn mij volkomen duidelijk. Ken ze wel zo`n beetje van mijn zoon, ook visserman, en van de Urker vissers.
  groet: Lammie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com