logo

Kiespijn.

Als je het niet al te letterlijk neemt en je bedenkt dat er geen hel op aarde is, dan kan ik je die illusie direct wegnemen. Die is er zeker, een figuurlijke waarvan je hoopt dat je die nooit of te nimmer mee zal hoeven maken.

Kiespijn, het is een rottig zeurende pijn die niet snel over gaat. Het is een onbekende pijn, een pijn die je niet kan plaatsen. Kiespijn aan land, ach je belt een tandarts voor een afspraak, liever eentje gisteren dan vandaag, en met een beetje mazzel ben je snel van je pijn af. Medicatie is dichtbij om de pijn te stillen, niks aan het handje. Althans wanneer je mazzel heb.

Kiespijn op zee, het is een ander verhaal. Zit je dan in een kombuis, ver weg van de bewoonde wereld. Niets of niemand om je heen, alleen maar water en wat verdwaalde zeevogels. Maar boven alles dat zeurende jankende kloppende gevoel ergens in je gebit wat doortrekt tot aan je nek en schouder spieren aan toe. 

Natuurlijk is er aan boord een grote medicijnkist. Deze kist moet officieel gekeurd worden waardoor zelden medicijnen hun houdbaarheidsdatum bereiken.  Het is een mist waar menig junk kwijlend bij gaan zitten kijken terwijl hij zich bedenkt welk pilletje hij als eerste zal nemen om eens flink te gaan spacen. Te kust en te keur is te vinden in deze bak van penicilline kuurtjes tot anti depressie pillen. Van verband en gaas tot aan scheermessen en morfine, wat nog niet alles is als je de pijnstillers mee rekend, er zijn zelfs condooms (geen geintje) in de bak verstopt. 

Bij kleine ongevallen weten wij vissers, die allemaal EHBO op school hebben gehad, zich wel te redden. Het wordt echter lastiger wanneer het levensbedreigend wordt. Wat te doen met een hartaanval of hersenbloeding? Tegenwoordig hebben alle (in ieder geval bij ons op de Texelse vloot) vissersschepen een AED kast aan boord liggen waarvan elke visser weet hoe deze werkt. 

Dan nog, een visser met een hartaanval moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Omdat te realiseren is er de radio medische dienst. Deze geeft je advies bij ongevallen, beoordeeld of het een levensbedreigende situatie is en laat zodoende een helikopter of KNRM boot komen. 

Voor de kleine ongevallen is de oplossing meestal zonder medische advies al gevonden. Vissers kunnen boeten, dus ook wel hechten (zo goed als het gaat op een slingerend schip) maar voor kiespijn? Daar is geen oplossing voor. 

Kiespijn is haast wel een levensbedreigende situatie. Uiteraard is dit het niet maar voor de onfortuinlijke visserman voelt het wel zo. Want wat nou als alle pijnstillende medicijnen uit de medicijnkist zijn ontvreemd door een voorganger? Dan ben je mooi de Sjaak! Dan duurt een week op zee, mocht de pijn acuut op maandag al beginnen, wel héél erg lang. 

Ja die week duurt heel erg lang, de zware pijnstillers zijn op, spoelen met zee water of Corsodyl helpt niet meer! Het drijft je tot pure wanhoop. Slapen doe je nog maar een paar uurtjes per nacht. Eten doet pijn, zelfs bij het in en uit ademen van een hap lucht heb je pijn. Nou dan kan ik je vertellen, dan ben je in een figuurlijke hel beland. Op het laatst begin je zelfs waan ideeën te creëren, wil je een tang uit de machinekamer halen om je eigen kies te trekken. Het is pure wanhoop, je moet overigens nog maar hopen dat je dan de goede pijnlijke kies gaat trekken!

Voor een kiesje gaat de kotter niet naar binnen, voor een kies wordt niet een helikopter de lucht in gebracht. Nee, heb je last van een kies op zee, dan ben je gewoon de pineut en kan je wachten totdat je weer de haven binnen bent gelopen.

Als ik eerst zelf maar in de stoel zit met een verdoving in me kaak 😉

4 thoughts on “Kiespijn.”

    1. Ach! Arme jij,kijk eens in de spiegel,mondje open,en dan zie je dat er nog vele kiezen wachten totdat zei ook eens een feestje kunnen maken.

  1. What I find ironic is the already available field of contenders. Rugby 7s same field, less players different game entirely. Fast 5 netball 5 players on a court with basketball styling of the rulesisn”t there already a game that does that, only better? Fast4 tennis take a boring game and just make it shorter = slightly less boring. T20 cricket is the oddity because even in this abridged format it still takes about 3 hours to play out a result. The clear benefit of the other abridged formats is the capacity to play a lightning premiership” style tournament pretty well anytime anywhere. T20 cricket as illustrated by this most recent tri-series of T20I matches allows you to play a 6 game plus GF series over a period of a tick under 3 weeks!! You can fit the Olympics inside that!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com