logo

Subsidieloos

Met grootse letters werd het in de (internet)kranten vermeld, Nederland krijgt het allereerste subsidieloze offshore windmolenpark ter wereld. Mogen we daar wel trots op zijn? Mogen we weer met de borst vooruit lopen dat ons kleine landje wéér een primeur heeft als het gaat om iets dat te maken heeft met water. Natuurlijk lopen wij ver voor met de ontwikkeling tegen het stijgende water, al kan bij dit financiële plaatje de nodige kant tekeningen worden plaatst.

Windmolens subsidieloos plaatsen, dat kan echter misschien wel, als je het heb over het plaatsten. Al vraag ik mij erg af hoeveel de Nuon heeft verrekend en doorberekend bij de minimum prijs van geproduceerde stroom. Het aanleggen van de bekabeling, die ervoor zorgt dat de groen opgewekte stroom het vaste land bereikt, wordt reeds nog steeds gesubsidieerd door de overheid. De firma Tennet plukt daar maar mooi zijn vruchten van. Dat is niet het enige wat door de overheid, én de belastingbetaler, wordt gesponsord.  Voordat de er windmolens geplaatst kunnen worden doet de overheid ook nog eens een simpel bodemonderzoekje zodat men zeker weet waar wel en niet een molentje geplaatst kan worden.

Nadelen zijn weer ver te vinden in deze artikelen, wat inhoud dat de niet wetende belastingbetaler doodleuk weer wordt voorgelogen. Het is alsof een vader zijn dochter van 5 jaar elke avond een verhaaltje vertelt waarin hij in zijn jongeren jaren een beestachtige maar domme piraat is geweest. Een sterk verhaal is er maar de waarheid is ver te zoeken.

Wat weinig mensen beseffen en weten is dat vissersmannen precies weten wat voor grondsoorten er op de aangewezen gebieden voor windmolens zijn, zij weten de diepte exact, weten of er punten (vergelijkbaar met duinen), ribbels of kammen zijn. Tennet en nu Nuon hadden ooit, in principe, al die gegevens op kunnen vragen, dan hadden zij de kennis gehad waar vissers jaren over hebben gedaan om die te vergaren. Wat een hoop geld had bespaard bij de belastingbetaler.

Echter zijn er nog veel meer haken en ogen. Zo worden er dikke stroomkabels aangelegd (sommige wel drie meter diep, dat is toch ook bodemberoering?) die een groot elektro magnetische veld creëren, hier worden vissen niet blij van. Deze durven instinct matig niet over de kabel te zwemmen wat hun belemmerd in hun trek/jacht tocht. Dit zorgt voor stress, juist dat gene waar vissen niet tegen kunnen, juist dat gene waar ze dood van gaan. Stress.

Windmolens zorgen voor stress, niet alleen bij vissen maar ook bij de huisvaders die op hen jagen, die op een duurzame milieu vriendelijke en maatschappelijk verantwoordelijke manier hun brood proberen te verdienen. Windmolens worden door de hele Nederlandse Noordzee geplaatst, want ja, we zijn immers groener dan groen bezig. Dat daardoor scheepvaart en visserij vele mijlen moeten omvaren wanneer zij een oversteek naar Engeland wagen wordt niet vermeld. Vele mijlen wat voor vele malen zoveel co2 uitstoot zorgt. Is dit wel zo milieu vriendelijk dan?

Dat is nog niet alles, zeezoogdieren sterven doordat zij gedesoriënteerd raken van het heien van windmolen palen, van de trillingen die hierdoor los komen. Daar hoor je niemand over, nee, het gebeurd op zee. Een plek waar niemand het zal en kan zien, waarover je die genoemde piraten verhalen kan vertellen!

Geld regeert. Geld zal blijven regeren, want een windmolenpark aanleggen op zee kan niet zonder geld van de overheid oftewel van de belastingbetaler. Dat daardoor de zee een groot elektronische veld is geworden is geoorloofd, dat zeevogels er dood bij neervallen? Ach het gebeurd op zee, niemand die het ziet. Dat hele families letterlijk kapot gaan, maakt kennelijk ook niks uit. Dat onderzeeërs niet meer hun geavanceerde sonar apparatuur kunnen gebruiken word niet verteld, enkel door een loslippige onderzeeboot officier

Ja, we hebben in Nederland schijnbaar de beste onderzeeboot dienst ter wereld, die niet eens hun werk kunnen doen in eigen wateren. Wat echter nog makkelijker wordt weg gebagatelliseerd is dat wij Nederlanders de meest duurzame en innovatiefste vissersvloot ter wereld hebben die kopje onder dreigt te gaan aan juist die ‘heilige’ windmolens! Dat de puls visserij een visserij is waarbij de subsidie voor innovatie zo klein is dat er nog niet eens een windmolenwiek van geproduceerd worden. Want ook al is de Noordzee bodem straks een groot elektro magnetische vibrerend veld, pulsen is uit den boze. Ach, je bent visserman. Dat je de schuld krijgt van al het negatieve wat er op zee gebeurd is lang niet zo innovatief meer als een leugen om een windmolen.
Deze hebben duidelijk een klap van de molenwiek gehad.

 https://twitter.com/staatsbosbeheer/status/976488275350294528?s=19 
 

One thought on “Subsidieloos”

  1. Hoi, nog een rede waarom die molens op zee niet “groen” zijn.
    Er varen elke dag meerdere schepen uit de haven van o.a IJmuiden naar de parken voor onderhoud. Deze snelle schepen zijn allemaal uitgerust met dubbele dieselmotoren van soms wel 500pk per stuk..
    Deze schepen bij elkaar verstoken elke dag opnieuw enkele tonnen aan diesel. Maar we blijven het groene stroom noemen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com