logo

Beste Mark.

Met verbazing zit ik net een artikel op de site van RTL nieuws te lezen. U geeft een reactie op een brief van Noortje die zij op haar Facebook account heeft geplaatst. Een brief van een jonge meid met een droom, die des ondanks haar handicap het beste van haar leven probeert te maken. Zij wil werken, zij wil alles uit het leven halen wat er voor haar zit. Zij wil gelijk behandeld worden, zij wil leven!

Premier Rutte, u reageert hier respectvol op. Al zou een aan huis bezoekje, onder het genot van een kopje thee, net even respectvoller zijn geweest dan staatssecretaris Van Ark dit klusje te laten klaren. Beste Premier, Noortje schrijft een brief die gericht is aan u. Dat u nu in China bent, dat is toch geen probleem. Noortje had een bezoek van u over een paar weken vast ook wel gewaardeerd. Beste Premier daar wilde ik het nu niet over hebben maar wel op de reactie die u Noortje geeft.

Vooral de laatste zin in u tweet doet me pijn! En ik weet eigenlijk wel zeker dat alle Nederlandse vissers het daar wel met mij over eens zijn.

“Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen.” Tweet Mark Rutte.

Dit raakt mij diep in mijn vissershart, niet vanwege de emoties dat u daarvoor staat. Nee, het is de pijn omdat u met het woord ‘iedereen,’ vele vissers en hun gezinnen vergeet.

Beste Mark Rutte, gelijke kansen? Waar zijn die gebleven? Wij vissers vangen al jaren, op de meest voedingsrijke en gereguleerde zee ter wereld, vis wat in ons land en ver daarbuiten geconsumeerd wordt. Wij vissers zijn al jaren bezig om aan de maatschappelijke normen en waarden te voldoen. Wij vissers zijn het innovatiefst van heel Europa. Wij vissers…… wij zijn er straks niet meer, wij zijn straks geschiedenis!

Want best Premier, gelijke kansen, dat hebben wij niet. De zuidelijke Noordzee wordt vol gebouwd met windmolenparken, op plekken waar wij al jaren, ook uw, vis vangen. Er werd beloofd dat vissers inspraak mochten hebben waar deze windmolens zouden worden geplaatst. Echter trek je maar één keer de conclusie, wij vissers hadden geen inspraak, het bleek een zinkend schip, alwéér een illusie. Weg visrijk visgebied.

Wij vissers kregen toestemming om de pulstechniek uit te kristalliseren. Een kans die wij met beide handen aanpakte, beste Premier, het economische belang van de puls is zoveel kleiner dan het ecologische belang van de Noordzee. Laatst genoemde is juist van toepassing voor de toekomst, dat had elke visser direct al door. Minder uitstoot van uitlaatgassen, dat wat maar liefst is gehalveerd. Minder bijvangst van babyvis, wat voor een goede voortplanting zorgt! Nee Premier Rutte, wij vissers worden decennia terug geworpen in de tijd als wij straks niet meer mogen pulsen. Is dat een eerlijke en gelijke kans? Nee toch? Uw stond naast Franse president Marcon die wel voor ‘zíjn’ vissers opkomt. U stond erbij, u keek ernaar, de mond gesloten en vier miljard lichter.

Beste Premier, wij moeten binnenkort babyvis aan land brengen. Wie verzint zoiets? U gaat toch ook niet verplichten alle kalfjes in een wei te slachten wanneer de volwassen koeien, in diezelfde wei, volgroeid zijn voor de slacht. Dat is toch waanzin! Dat is toch vernietigen van een toekomst? Wij moeten dat wel, wij moeten wel die waanzin met lede ogen aanzien, wij vissers worden daartoe verplicht. Wij moeten wel onze toekomst, als een ware babyvissen genocide, vernietigen! Is dat eerlijk? Is dat gelijkwaardig? Nee, het is idioterie waar wij als visser aan worden opgeknoopt.

Beste minister president, dan is er nog een Brexit, voor vele vissers straks een echte exit! Want als wij daar straks ook niet meer mogen komen, waar moeten we dan überhaupt nog heen. Beste Premier, een vis kan geen grenzen. Die zwemt instinct matig waar hij maar wil. Willen wij de bevolking blijven voeden is een Brexit een boeisteen om onze nek! Weg visrijk visgebied en er komt he-le-maal niets voor terug!

Beste Mark Rutte, zo kan ik nog wel even door schrijven. Dit zijn grote problemen en zullen zonder kordaat optreden dan ook blijven. Dit zijn trouwens alleen nog een paar zorgen van een Noordzee visser! Want beste Premier, een waddenzeevisser of IJsselmeer visser heeft weer hele andere belangen. Toch hebben we met zijn allen een ding gemeen. Wij worden met uitsterven bedreigd!!!

Beste Premier, minister president, Mark Rutte. Ook al bent u nu uit landsbelang in China, ik wacht uw antwoord met vol vertrouwen af.

Vriendelijke groet,

Martijn van den Berg, deschrijvendevisser@gmail.com

P.s. mocht u zich nog vervelen op uw hotelkamer of onderweg dan heb ik hier nog een gratis tip. Er staan nog filmpjes YouTube over het vissersleven.

One thought on “Beste Mark.”

  1. Beste Martijn. Hoog ingezet en geen bingo !!Maar wie weet of het Oosten windje iemand wakker schut. Sterkte Albert P.S Hoe heette hij ook weer.O ja Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com