logo

2 mtr vs. 25 cm

2 meter.

Met een lengte van op de centimeter na ben ik net geen twee meter. Een kaal hoofd, zware stem en aardig aan de brede kant met mijn schouders kan dit voor sommige mensen nogal imposant zijn. Met name als ik in discussie ben met een ander gaat het volume van mijn stem omhoog waardoor ik geen microfoon nodig heb om extra decibellen te produceren. Voor veel mensen is het een schrik wanneer ik mezelf groter maak dan dat ik al ben. Vele denken dan ook direct dat ik boos ben met als gevolg dat ik in woede ga uitbreken. Lastig natuurlijk, vooral als je op zee iets wil uitleggen en boven alle geluiden uit moet stijgen. Helaas is het niet anders, makkelijker word het er niet van.

Bij controles van een voetbalstadion werd ik dan steevast uit de rij met wachtende toeschouwers gehaald om gefouilleerd te worden. Op de luchthaven werd ik bijna nog niet gevisiteerd, terwijl bij uitgaansgelegenheden, op ons eiland, vaak nog even door de kleerkast aan de deur werd verteld dat ze geen geintjes wilde die nacht. Een man van twee meter met het uiterlijk nationaal grootste hooligan. Je moet er maar dwars doorheen kunnen prikken. Zoveel verschil is er helaas niet op zee. Bij controles van met name de Engelse controle diensten heb ik het wel eens meerdere keren meegemaakt dat er tussen neus en lippen door werd verteld dat ze mij niet helemaal vertrouwde. Alhoewel er in artikel 1 van de grondwet staat dat je niet mag discrimineren op welke grond dan ook is dat toch voor mensen lastig als ze al snel een vooroordeel hebben.

25 centimeter.

Een Pieterman is een baarsachtige vis die 15 tot 53 cm groot kan worden die met name in de zuidelijke Noordzee zwemt. Over het algemeen vangen wij meestal pietermannen van rond de 25 cm. Buiten dat het een van de giftigste dieren van Europa is schijnt het beestje ook nog een lekker hapje te zijn. Een Pieterman zou een perfecte vis zijn voor in een Disney film, wellicht als de slechte personage, zijn underdog knuffel gehalte is er niet minder om. Pietermannen vangen wij eigenlijk zelden op onze traditionele visbestekken op de centrale Noordzee. Echter als je ze vangt, dan vang je ze ook in grote getale met een gemiddelde lengte van 30 cm.

Jaren geleden werden wij dwars van het plaatsje Ramsgate gecontroleerd door de Engelse controle diensten. Zichtbaar geïrriteerd kwamen de man en vrouw met moeite al aan boord waarna zij in een verwarmde brug alle documentatie doornamen met de schipper. Na een bak koffie voor het controle paartje kwam van de mannelijke kant de opmerking dat ik haast net zo boos kon kijken als de Engelse acteur Jason Statham. Voor mij een irritatie factortje, echter niet zodanig dat ik er op in hapte. Zo vriendelijk mogelijk als het maar kon werden de kopjes meegenomen naar de vaatwasser en bereiden het controle stelletje zich voor om de zakken van onze netten te controleren.

Wanneer men de zakken gaat meten wordt eerst de vangst uit de zak gehaald, deze duikelt in grote rvs bak waardoor de gehele vangst verspreid. Zie dit als een berg zand dat uit een kruiwagen is gevallen, de complete vangst ligt op een hoopje. Terwijl wij met een paar bemanningsleden bezig waren om voor de vrouwelijke controleur de zak mooi gespreid en schoon aan dek te leggen raakte wij de mannelijke controleur uit het oog.

Een kermende “fuck” klonk  vanachter de stortbak vandaan waar de Engelse inspecteur met de tranen in zijn ogen naar ons stond te kijken. Zijn wijsvinger in de omhoog gestoken.  De beste kerel had zonder aarzelen zijn handen door de vangst heen gehaald wat hem duur was komen te staan. Terwijl hij zijn hand door een laag lege oude oesterschelpen heen haalde was hij op een pieterman gestuit. Het beest heeft zich op dat moment zwaar bedreigd gevoel en met zijn drie doornige vinstraal gelijk hard toegeslagen. De controleur verbeet zijn pijn, flapperde met zijn zere hand, waarna hij over ging tot de orde van de dag. De man heeft niks meer gezegd naderhand. Niet gevraagd of wij een pijnstiller voor hem hadden, geen emmertje lauw water, zelfs geen moment heeft hij op zijn vinger gezogen om het gif er uit te zuigen. Een volwassen man van 2 meter tegen een beestje van maximaal 53 centimeter. Wie is er nou gevaarlijker? Van buiten is het gewoon onzichtbaar, voor de controleur was het wel duidelijk.

Nog geen week nadat er bij ons controle was geweest lag de man van bijna 2 meter zelf letterlijk gestrekt op dek. Een kleine pieterman had hem gevloerd, al weet ik daar zelf niets meer vanaf.
(Sommige mensen merken er amper wat van als zij gestoken worden door een pieterman, een ander kan daar totaal niet tegen. Die mensen kunnen flauwvallen of dagen lang verdikking hebben van de huid waar ze zijn geprikt. Vergelijk het maar met een muggensteek, de ene heeft er meer last van dan de ander)

One thought on “2 mtr vs. 25 cm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com