logo

Matador-schipper

Elk vissersschip heeft een schipper. Hij is de leidinggevende, de beleidsbepaler, de boeman voor het dekpersoneel en eindverantwoordelijke in één. Zo verschillend als vissersschepen van elkaar zijn, zo verschillend zijn die schippers. Sommigen hangen maar wat graag uit het raam van de brug. Meestal onverstaanbaar te brullen naar hun bemanning terwijl een andere schipper juist stukken relaxter is. (geldt ook voor bemanningsleden).

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe de schipper is. Zij hebben allemaal één en hetzelfde doel voor ogen. Met een zoveel mogelijk vis terugkeren de haven, met zo min mogelijk brokken en het liefst nog met een volle gasoliebunker ook!

Elke schipper houdt er zijn eigen manier van vissen op na, min of meer een eigen filosofie. De ene schipper laat het liefst zijn schuit de hele week voor tij glijden, de ander ligt de hele week op een klein visbestek heen en weer te vegen, terwijl er ook schippers zijn die in één week de halve Noordzee af vissen.

Elke visserijgemeenschap heeft er wel één of meerdere matadortjes. Het zijn schippers die op avontuur gaan, die de limiet opzoeken en daar nog overheen durven te gaan ook. Schippers van de buitencategorie. Schippers die hele studies hebben gemaakt hoe zij het beste hun vis kunnen vangen. Een kennis die gepaard gaat met jarenlange ervaring maar hun ook veel leergeld heeft gekost. Schippers die je wel om een boodschap kan sturen ongeacht wat voor kotter zij onder hun kont hebben.

Zelf heb ik jarenlang met de plaatselijke matador mogen vissen. De beste man ging helemaal op in zijn vak. In die veertig jaar dat hij schipper was had hij een schat aan ervaring opgedaan, mocht hij dat op gaan schrijven dan zou je een enorme boekenkast vol krijgen. Als hij eenmaal over visserij begon te praten dan stopte hij ook niet meer. Elk woord werd dan uitgesproken met passie. Niet in het welbekende visserslatijn, nee puur uit enthousiasme.

Die schipper was er al veertig jaar erg gek van om nieuwe visbestekken temaken want, zoals hij beredeneerde. “Waar water is, kan gevist worden.” Iets waar hij niet helemaal gelijk in had. In al die jaren dat hij in de brug zat, wist hij maar al te goed waar hij wel en niet kon vissen. Zijn zeekaarten, voor hem geheugensteuntjes, stonden vol met gedetailleerde gebieden waar je meer lasten dan lusten had.

Roekeloos gebeurden die avonturen niet. Lieten de weersomstandigheden het niet toe dan was de beste man niet helemaal in zijn sas. Dan kon zijn ontdekkingsreis niet door gaan en bleef hij op de plekken waarvan hij sowieso wel wist waar je ‘gewoon’ vis kon vangen. Máár waren de weergoden hem gunstig gezind aan het einde van de week, dan wist je dat de donderdag een ‘dolle donderdag’ ging worden. Zonder strijd geen overwinning. Vaak gaat bestek maken fout en is er netschade. Mocht het goed gaan, dan werd er ook wel weer goed gevangen.

De matador-schipper is niet alleen visserman door veel te vangen, visbestekken te maken of veel te slopen. Dit soort schippers loopt voorop met hun innovaties. Je moet het maar durven om met een totaal ander visnet, waar je totaal niet vertrouwd mee bent, naar zee te gaan. Beter gezegd, matadortjes hebben ook de pulstechniek, sumwings, rolsloffen verder ontwikkeld. Een gedurfde stap waarvan zij niet wisten of het wel positief zou uitpakken. Het is alsof je in een keer moet gaan fietsen zonder zijwieltjes, hartstikke spannend. Je weet dat het fout kan gaan. Dat je keihard op je bek kan vallen. Toch weet je ook dat je altijd weer de zijwieltjes terug kan zetten op de fiets en dus op traditionele manier weer kan gaan vissen.

Die matadortjes staan bekend om hun topvangsten. Zij weten door hun ervaring en durf meer vis uit het water te halen dan hun collega-schippers. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Juist door dat zij die durf hebben, slepen zij hun bemanningen mee in hun avontuur. Gaat het goed, dan hoor je niemand klagen. Gaat het fout, dan kunnen ze op zoek naar een nieuwe bemanning. Want zonder bemanning kan zelfs een matador-schipper geen vis vangen.

Wilt u meer weten over het vissersleven? Volgt u mij dan op de bekende sociale media.

Facebook: Martijn van den Berg

Instagram: deschrijvendevisser

Twitter: @romkes3

Youtube: deschrijvendevisser

One thought on “Matador-schipper”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com