logo

Kotterbusje

Het is een redelijk bekend gezegde: ‘Zonder transport staat alles stil.’ Ook die uitspraak geldt voor vissers. Een vissersschip moet immers ook bevoorraad en bemand worden. Daarom hebben de meeste vissersschepen allemaal een eigen transport busje, de één nog mooier bestickerd dan de ander, die voor een perfecte uitkomst zorgt.

Die busjes worden helemaal volgestouwd met alle benodigdheden om de voorraad aan boord op peil te houden. Halve netten worden hierin opgepropt, weekend tassen met kleding er in gestuwd waarna ook nog eens de proviand een goed plekje krijgt zonder dat het wordt plat gedrukt. Echter kan een kotter niet varen zonder zijn bemanning, die dus ook nog eens hierin moet worden gemoffeld.

De meeste kotterbussen rijden van Urk af, ver uit omdat deze gemeente niet meer makkelijk toegankelijk is voor de grotere vissersschepen en omdat de meeste schepen juist uit die gemeente komen. Zelf heb ik er een half jaar, na mijn schooltijd, gewoond. Echter heb ik het een keer mogen ervaren wat voor gekkehuis het daar zondag op maandag nacht is na klokslag twaalf uur. Op de Dam is het op een dood gewone zaterdag nog rustiger. Die bussies rossen dan alle kanten op, richting noord Denemarken tot aan het Franse Boulogne. Een beetje comfort is wel zo prettig dus met van zulke lange reizen. Na het schijnt maakt het comfort voor veel vissers niet uit, de meeste slapen toch wel onderweg.

Zelf heb ik wel eens een aantal malen de eer gehad om met de bemanning naar Vlissingen te moeten rijden. Een helse rit voor een stel Texelaars die niet gewend zijn om langer dan tien minuten in een auto te hoeven zitten wanneer zij naar de haven moeten. De afstanden op het Ibiza van de Noordzee is immers toch altijd nihil. En ja, uit ervaring kan ik wel zeggen: “De terugreizen waren altijd aanzienelijk korter dan de heen reizen.

De laatste drie jaar vaar ik bij een familiebedrijf die alles rond om Oudeschild heeft gepositioneerd. Onze kotterbus is dan ook even iets anders dan al die andere kotterbussen. Het is een ware oldtimer die al jaren niet meer van de productielijn is verschenen. Al heeft onze speciale kotterbus een groot voordeel, reserve onderdelen zijn in overmate beschikbaar juist omdat die onderdelen vrijwel universeel zijn. Die kotterbus van ons is niet groot, hooguit kan je er twee personen mee vervoeren of een bolletje garen. Al zal één van die twee niet echt comfortabel kunnen zitten. Gelukkig slaapt een visserman overal. Wegenbelasting hoeft niet betaald te worden. Doordat er nul onkosten zijn voor het brandstofverbruik is onze kotterbus ook nog eens goed voor het klimaat. Een groot voordeel is ook nog eens dat je overal gratis kan parkeren! Wat voor kotterbus het is?

Een Batavus uit 1986 met drie versnellingen, trommelremmen maar zonder ingebouwd navigatiesysteem. Het heeft toch zo zijn voordelen als je alles dichtbij de hand heb.

One thought on “Kotterbusje”

  1. Leuk, inderdaad niet te vergelijken met een Urker kotterbus. Die zijn op zondagnacht te herkennen aan de aanhanger die achter de bus zweeft. (de wielen van de aanhanger raken het asfalt niet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com