logo

Wat ik even zeggen wil!

Wat ik even zeggen wil!

#boerenprotest

Wij vissers zijn echt achtelijk bezig! Ja, zelf ben ik er ook één en hou ik enorm veel van mijn vak. 

Alleen vraag ik mij gewoon af: “Hoe lang nog totdat ik moet stoppen!?”

Wij vissers maken er al jaren een zooitje van. Zolang er eigenlijk al vissers zijn is het hommeles. Komt gewoon door de concurrentie strijd, altijd meer willen vangen dan de ander, het liefst nog een ander er aan kapot zien gaan ook. Want ja, dan kan jij weer een paar vissies meer vangen, toch? 

Ook al is de mentaliteit van een visser niet verkeerd. Je moet immers hard werken, je moet doorgaan ook al staat er windkracht 10 op de kop, is het midden in de nacht of spook vroeg in de ochtend, het werk moet gedaan worden.

Vissers hebben nog een hele grote zwakte! De ‘het loopt wel los’ mentaliteit. Een mentaliteit die de afgelopen decennia vissers al zoveel beprekingen heeft bezorgt. Het sluiten van de scholbox en andere natuur/compensatie gebieden, de aanlandplicht of Omega meter (maaswijdte meter) zijn hier een perfect voorbeeld van! Het loopt wel los, ja amahoela. Zodra er over nieuwe regelgeving word gedacht hoor je er al boven op te zitten als visser of belangenbehartiger. Anders loop je achter de feiten aan. Zo simpel is het, kijk maar naar het puls verbod. Slechte lobby tegen over een mega goede mediacampagne van betreffende NGO in samenwerking met vissers wat resulteert dat je het gewoon af legt! 

Weg puls, weg innovatie, weg toekomst! 

Zolang je de eer maar aan jezelf kan houden. 

De stikstof crisis geld niet alleen voor boeren. Ook vissers zijn straks gewoon keihard de pineut. Van garnalen vissers op het wad, tot boomkor vissers op de Doggersbank. “Ach, wat zou ’t loopt toch wél los!” 

Kan je denken, mag je denken. Maar met die gedachtegang zal je het onderspit delven! Dan hoeft er geen kotter meer naar de Dogger te stomen of überhaupt in de buurt daarvan. Te veel stikstof uitstoot, tja… dat mag nie hè!

Vissers kunnen sowieso veel leren momenteel van de boeren. Kijk eens wat die hard werkende lui de laatste paar weken op poten zetten en in heel Nederland te weeg hebben gebracht!Chapeu, hulde! Schouders er onder en gaan! Met zijn alle als een collectief. Eén voor alle, alle voor één! 

Binnen no time hebben zij enorm veel goodwill gecreëerd en zelfs is er in Friesland al bereikt dat de stikstof regeling wordt herzien (om het maar makkelijk te zeggen.) Desondanks dat er meerdere belangenverenigingen en defense forces zijn!

En wij, wij vissers staan erbij en kijken ernaar. (Met alle respect voor de gene die nog wat proberen) Al drie jaar is EMK bezig om goodwill te creëren, dat lukt wel bij het Nederlandse publiek maar bij de politiek merk je er weinig van! Visned & Vissersbond houden liever de eer aan zichzelf terwijl PO’s elkaar liever uit de weg ruimen. Gaat goed hoor! Man man man! Wat een verstand, ‘eerst ik dan mag de ander ook wat!’ Ik kan der zo kwaad om worden dat ik bijna al mijn overgebleven tanden uit mijn bek bijt. 

16 Oktober 2019! Wéér een boerenstaking! Zet hem op mannen en vrouwen. Jullie snappen tenminste waarvoor jullie een dag lang jullie boerderij, je hebben en houwen, je geïnvesteerde vermogen, je levenswerk een dag verlaten!.

Juist voor je toekomst! Maar wel met zijn alle

Wij vissers doen nog wel een paar trekkies extra op zee, het zal immers allemaal wel los lopen toch? Schijnt ook dat er uit solidariteit vlaggen andersom worden gehangen aanboord, ziet niemand verder alleen de nationale kolonie zeemeeuwen. 

Een gebroken week en je eigen belangen. Het schijnt belangrijker te zijn dan de toekomst. Dat is waar de visserij voor staat! 

Zóóó…. dat lucht op!

2 thoughts on “Wat ik even zeggen wil!”

  1. Met gemengde gevoelens gelezen. Bedoel je te zeggen dat de vissers het er op wagen? En eigenlijk : ieder voor zich en God voor ons allen?

  2. Dat heb je als je als land weer het braafste jongetje van de klas wilt zijn in Brussel. Ja Martijn er moet iets gebeuren, maar moet het zo? zelf als een beroepsgroep goed bezig is met de Puls visserij, Beter voor het milieu, beter voor de zeebodem en voor de vissen en dan nog zo afgestraft worden. Soms snap ik het niet meer waar die koekenbakkers in Brussel en Den Haag mee bezig zijn. Martijn volg je vissershart en ik wens jullie goede vangst en hopelijk worden zij in hun torentjes nog eens wijzer!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com