logo

Innovatie na de puls.

Er is al veel gezegd en geschreven over de puls visserij, over de toekomst van Nederlandse Noordzee vissers en de industrialisering van onze werkplek. Ik kan er inmiddels wel een aardig boek overschrijven maar val dan terug in de verleden tijd terwijl je juist positief vooruit moet blijven kijken. Waar ooit de puls visserij nog in de wieg werd gelegd door vissers, deze liet uitgroeien tot een puberale techniek maar zij deze nooit volwassen mochten zien worden, zo hebben vissers inmiddels ook alweer nieuwe innovaties geboren laten worden. 

Nu de puls visserij het laatste jaar is in gegaan zien vele vissers de nadelen die traditionele vistechniek met zich mee bracht. De ecologische en economische gevolgen van de puls techniek zijn veelal beter, echter door gebrek aan alternatieve innovatie en steun vanuit de overheid zijn vissers juist gedwongen om met de traditionele boomkor weer de zeegaten uit te stomen. 

Gelukkig zijn er in deze zware tijden nog vissers die door de donkere wolken heen de zon, en zodoende dus ook de toekomst, zien. Deze vissers proberen met een nieuwe techniek op een duurzame manier vis uit de bodem te laten schrikken. 

Eén van die technieken is nog niet eens echt helemaal geboren, dat is nog een foetus. Bij toeval ontdekten men ergens aan de andere kant van de wereld dat doormiddel van hele kleine geluidsgolfjes vis al kan worden opgeschrikt. Omdat water geluidsgolven heel ver kunnen dragen word er meteen gekeken hoe dat geluid beperkt blijft tot alleen het gebied waar dus de vis mag worden opgeschrikt. Kort samengevat, met het ene geluid ander het geluid doen laten sterven behalve bij de opening van het visnet. 

Een andere techniek is doormiddel van waterstralen de bodem lichtelijk te laten omwoelen. Leg maar eens een theelepel op een bord en strooi daar een flinke lading meel overheen. Blaas er vervolgens eens in, dat zal veel stof (vis en zand) doen opwaaien maar het zware voorwerp (schelpen, stenen, krabben) blijft op dezelfde plek liggen. 

Onze fantastische Fransen collega’s, die ook hun succesvolle lobby tegen de puls visserij hebben gestreden, hebben hier inmiddels al lucht van gekregen. Zij zijn gelijk met hun misselijkmakende NGO Bloom direct al in de aanval gegaan en proberen deze techniek al te doen laten sterven voordat het immers al uit de wieg heeft kunnen komen. Door middel van valse beschuldigingen proberen zij nu al een innovatie te beschadigen en de politiek naar hun hand te zetten. Schande.

Nederlandse natuurorganisaties zwijgen, net zoals zij zwijgen als het gaat over de industrialisering van de Noordzee en het verbieden van de puls visserij. In plaats van hun steun te uiten en het juist toe te bejubelen dat vissers evengoed nog proberen te innoveren zwijgen zij als het graf. 

Ook van de Nederlandse overheid hoeft men weinig tot niks te verwachten. Deze is alleen maar druk bezig om klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. 

Voor hun is het scenario al reeds geschreven. Het is immers goedkoper om vissers straks van het water af te saneren en de Noordzee vol te gooien met windmolens om zodoende aan het klimaatakkoord te kunnen voldoen. De overheid is niet eens bézig om andere innovaties in de trant van energie winning te stimuleren. Nee, de koers voor de toekomst is al lang geleden bepaald. Waardoor het einde van de noeste hardwerkende visserman met een daverende snelheid dichterbij komt.

Hopelijk zal de passie en de liefde voor het vak vissers aanzetten om door te gaan. Die weerbaarheid hebben zij al decennia lang getoond. Niet met steun van overheid en NGO’s maar met hun eigen wilskracht, op zee zijn vissers eenmaal op hunzelf aangewezen. 

One thought on “Innovatie na de puls.”

  1. Ik wens jou en al je collega’s het aller Beste toe in 2020 Martijn. Hoewel ik daar echt mijn twijfels over heb. Die Fransen hebben het, wat dat betreft beter voor elkaar. Voor jullie en de Nederlandse visser kunnen we alleen maar zeggen: Heel veel succes en een geweldig 2020.
    Voor jou persoonlijk: heel veel dank voor je fantastische vlogs. Het gaat je goed in 2020 man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com