logo

Papier-maché

Als kind zijnde heb ik op school gelukkig nooit knutselwerkjes hoeven te maken.  Nadat de juf haar uitleg had gedaan over papier-maché, de lijm gemengd werd met kranten, zat binnen enkele seconden de drap op het plafond en ik bij de directeur in zijn kantoor. 

Tegenwoordig zie ik, wanneer wij in de botenlijn (vaarwater voor grote schepen) vissen, zo af en toe wel eens een drap van papier of karton gemengd met zeewater voorbij komen. Het kleine kind in mij komt dan snel boven waardoor de drap, wat op papier-maché lijkt, binnen een split second tegen het plafond aan zit. 

Papier-maché is tegenwoordig ook het aantal diploma’s dat vissermannen moeten halen willen zij een geldig én waardevol vaarbevoegdheidsbewijs behouden. Kijk, het is natuurlijk wel logische dat je theoretisch leert wat je moet doen wanneer je nood verkeerd. Het is dan ook niet verkeerd dat je leert hoe een brandblusser werkt of hoe je een reddingsvlot over boord gooit wanneer je zinkende bent. Theoretisch is niet praktisch! Op het ene vissersschip hangen de sos brandafsluiters van de machinekamer in de lierkast, op een ander vissers schip kan diezelfde brandafsluiter weer in een hoekje hangen waar men hun oliekleding aantrekt. 

DCIM\116GOPRO\GOPR2269.JPG

De Nederlandse scheepvaart inspectie komt jaarlijks aan boord om ook alle veiligheidsmiddelen te bekijken. Waarom nemen deze mannen niet een sloepenrol af met de betreffende vissers? Waarom nemen zij niet door met vissers wat zij moeten doen in geval van brand? Waarom moeten vissers bijna anderhalf duizend euro, vijf jaarlijks en uit eigen portemonnee plus een week geen inkomsten, neertellen om een certificaat basis veiligheid te halen om zodoende ook hun vaarbevoegdheidsbewijs up to date te kunnen behouden? Mijn ziens kan dat anders, juist omdat de scheepvaart inspectie jaarlijks langs komt en die de veiligheidseisen praktischer kan door nemen dan de man die voor het krijtbord staat. Die kosten van die cursussen, dat is papier-maché aan het plafond. Weg gegooid geld!

Waar van mij direct papier-maché van gemaakt kan worden is het hele Noordzee akkoord. Het akkoord die is getekend voor de toekomst van een gezonde Noordzee. In eerste instantie was ik louter enthousiast wanneer je buiten je comfortzone dacht. In het akkoord liggen echt wel kansen voor vissers, voornamelijk voor de eigenaren, wanneer zij willen verduurzamen of juist helemaal willen stoppen. Echter, naar mate je het Noordzee akkoord meerdere keren heb doorgelezen kom je er achter dat de kleine letters nog dodelijker zijn voor een gezonde toekomst van de Noordzee en de visserij dan dat de grote letters al aangeven.

Het Noordzee akkoord is een vrij brief voor de offshore windmolen sector.  Wanneer alle belanghebbende hun handtekening hebben gezet kunnen de windmolensjeiks als koning de Noordzee gaan regeren zonder ook nog maar verantwoording af te hoeven leggen aan iemand. Het ligt immers allemaal vast op papier. Tevens worden de regels die vast kleven bij het aanleggen van windmolen parken stevig aan de laars gelapt. Bij aanleg van één windpark vinden ongeveer 1275 bruinvissen de dood omdat er geen geluidsnorm word gehanteerd om maar een klein voorbeeld te geven. Het Milieu Effect Rapportage (MER) is dus papier-maché voor de windsector.

Het Noordzee akkoord is duidelijk en daar zijn alle stakeholders het onderling over eens, de visserij sector is de enige partij die aan alle kanten inlevert! Het is niet de sector die kapot gaat wanneer er wél word getekend door alle belanghebbende. Het is een doodvonnis, een trage executie voor de hele visserijcultuur die daardoor gaat verdwijnen! Het is te vergelijken met de Indianen die werden verdreven van hun eigen land door de welvarende landen vroeger.

De partijen die voor de visserij aan tafel hebben gezeten tijdens de onderhandelingen van het Noordzee akkoord zouden van dat gehele Noordzee akkoord nu papier-maché pulp moeten gaan maken. De kleine lettertje zijn van het akkoord is het dodelijke vergif wat ons word toegediend! 

Praat maar met je achterban, met de mannen van de zee! Niet alleen met eigenaren, schippers of de personen die op quotum teren. Nee, juist ook met die dekzwabber, juist ook met de vrouw van de dekzwabber die het kroost thuis heeft rond lopen dat gekleed en gevoed dient te worden. De cultuurbewaarders.Vraag aan hun wat het zij er van vinden! Staar je niet blind op het aanstaande wisselgeld wat in vergelijking met de hele visserijcultuur die op sterven staat maar een paar dubbeltjes zijn. De visserij sector is geen dictatuur.

Maak van dat hele Noordzee akkoord papier-maché!

3 thoughts on “Papier-maché”

  1. Ter zake kundig stuk, recht uit het hart van een visserman in hart en nieren. Jammer dat de bouw van windmolens gewoon doorgaat, ja het grootkapitaal
    harkt gewoon het geld binnen. Zij zorgen toch voor de levering van stroom, jawel met subsidie wat Jan met de pet gewoon merkt in de mnd. rek. natuurlijk. Het ergste is dat dit soort mensen het beheer en de zeggenschap over de ”vrije” Noordzee krijgen en met die windmolen parken de hele Noordzee verpesten. Wie staat daar nu eens tegenop, we missen in deze een type als Pim Fortijn, welbespraakt en met feiten zijn zaken onderbouwde en bestaande politici het gras onder de voeten wegmaaide.

  2. Eerlijke broodwinning voor de natuur en de mens.Daar gaat het over. Ik bid dat de betreffende personen die het schavot verdienen ook eens aan de beurt komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com