logo

Petjes, pakken en stropdassen!

De sector is momenteel zichzelf aan het opstellen op het schavot, een roemloos ereschavot. De beulen staan al klaar, de guillotine hoeft alleen nog maar naar beneden te vallen. Een einde van de Nederlandse visserij is wel degelijk in zicht zolang men allemaal andere koersen blijft varen. De maatschappij veranderd maar in de visserij wil men alles houden zoals het was! Net zoals het aan boord van vissersschepen er aan toe gaat, de jonkies willen innoveren, doorzetten en verandering aan brengen terwijl de meeste oudere vissers aan de handrem trekken met de haast autistische smoes. “Wij hebben het altijd al zo gedaan dus zullen we het zo blijven doen, bemoei je er niet mee!” Daar waar het dus al aan boord fout gaat is deze slechte hiërarchieke patroon ook terug te vinden bij de belangenbehartiging.Dat Visned uit elkaar klapt is een doodzonde, door deze desastreuze ontwikkeling zitten er vanaf 1 januari 2022 geen belangenbehartigers meer aan onderhandelingstafels. Waarom? Omdat ouwe mannetjes met petjes, pakken en stropdassen vinden dat de visserij moet blijven zoals hij is, kort gezegd. Een gedachtegang die je binnen je eigen woning kan hanteren maar niet in een maatschappij die in een snel stroom vaart veranderd.
Men wil niet inzien dat de koers die men al in de jaren ’70, of misschien wel eerder, heeft gekozen een achterhaalde prehistorische gedachtegang is die net als de dinosaurus allang uitgestorven had moeten zijn. De stilstand die wij nu in de visserij ondervinden is een achteruitgang, de weg naar het einde. Belangenbehartiging is gebaseerd op de succes jaren van de visserij! ‘The sky was the limit’ in de jaren ’80. Om de 7 jaar kon men al een nieuwe kotter aanschaffen, was je niet tevreden over een bemanningslid dan ruilde je die gewoon in voor een ander. En de belangenbehartigers, tja die konden een mooi loontje en positie (zelfs monopolie posities) voor hunzelf maken, er was toch niemand die het erg vond.
(Van de 250.000,- tot 60.000,- euro per jaar en dat alleen maar voor wat vingerwijzen, alom respect)

DCIM\116GOPRO\GOPR3518.JPG

Belangenbehartiging is blijven drijven in langzaam drijfzand. Als je stil blijft staan gebeurd er niks, echter zodra je begint te bewegen zak je weg. Dat gene wat nu juist gebeurd omdat er paniek in de tent is. Onderling wijst men als kleuters naar elkaar wie wat verkeerd doet maar vanuit de oogpunten van vele jonge vissers is er momenteel geen één belangenbehartiger die zijn werk behoort te doen zoals het eigenlijk zou moeten. Vanuit de opvoeding mag ik de poppetjes niet bij de namen noemen dat zou immers respectloos zijn, echter is bij mij en vele jonge visser het respect aardig verdwenen nu blijkt dat de visserij een stuurloos schip is geworden, hopelijk dat elke ego beseft wie hier bedoeld wordt.
De toekomst is onzeker, zo niet weg. Men klaagt dat er geen aanwas meer is. Men klaagt dat alles veranderd op de Noordzee. Men klaagt dat vroeger alles beter was. Men klaagt, men wijst naar een ander, men zit stil, men bedreigd een andere die het niet met zijn visie eens is, men doet he-le-maal niets!!! Men laat de visserij gewoon kapot gaan.

De visserijsector is gecompliceerd, zo complex dat antropologen gecombineerd met gedragspsychologen jaren lange studies nodig zouden hebben om te bestuderen wat er mis gaat. Oplossingen zijn niet mogelijk want men houdt liever vast aan wat men altijd al heeft gedaan zonder in te willen zien dat dit achterhaald is. Ja, er zijn veel persoonlijke belangen in de visserij, ja elke eigenaar heeft zijn verantwoordelijkheden, lasten en schulden. Elke belangenbehartiger doet gerust wel zijn best maar enkel voor de desbetreffende persoon die dezelfde mening deelt (weg van de minste weerstand). Maar op een lijn liggen? Nee hoor hou maar op!! Iedere Po mag zijn eigen visie hebben! Maak dan één Po! Oh nee, visned……

Maar wat is dan de oplossing voor de visserij. Niemand weet het, maar niemand doet iets. Probeert men iets, dan wordt je monddood gemaakt! Dat een jongeren vereniging wordt opgedoekt is een teken aan de wand dat men toch geen vertrouwen meer heeft in de toekomst. Maar die jongeren heb je dus juist nodig, juist zij hebben de toekomst en moeten nog jaren lang naar zee toe om hun passie uit te voeren. Oude petjes, pakken en stropdassen zouden een stapje terug moeten doen, op de achtergrond de jeugd steunen en advies moeten geven wanneer de jonge garde de belangen zouden mogen gaan behartigen. Jeugd zou in gesprek moeten gaan met het bedrijfsleven, wetenschap (dus ook mariene ecologen) en onderling juist meer in gesprek moeten gaan. Onze producten die verser dan vers zijn moeten meer aangeprezen worden in de media, juist zoals men doet met oesters en mosselen!
Petjes, pakken, ego’s en stropdassen zouden zich eens moeten gaan af vragen of ze met hun autistische trekjes nog wel goed zijn voor het algehele belang van de sector of alleen maar bezig zijn om 1200 vissers kapot te maken! (Hoeveel van die oudjes zouden trouwens bijv actief zijn op instagram of tiktok om visserij positief te positioneren?)

De jeugd heeft de toekomst. Ook bij de belangenbehartigers zitten een aantal jeugdige koppies die echt wel hart voor de zaak hebben, kijken naar wat goed is voor de visserij maar tevens kunnen relativeren met hoe de maatschappij werkt. Er zijn jonge vissers genoeg die willen doorgaan met hun bedrijf of visser willen blijven.
Al die jonger die juist willen, die juist een toekomst zien, die juist door willen gaan. Die jongeren, die raak je kwijt in de sector!
Bedankt petjes, pakken, stropdassen en ego’s. Die guillotine laten we gewoon zelf in onze nek vallen!

(en toen werd niemand wakker)


One thought on “Petjes, pakken en stropdassen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com