logo

De gratis zonnepanelen van Minister Kamp. 

Afgelopen week kon ik genieten van een heerlijk weekje thuis zijn. Een week vrij zijn is dan ook voor mij en het gezin een ware beleving. Een week lang ben ik geen visser maar de papa die zijn kinderen naar school brengt, boodschappen voor zijn vrouw doet, verhaaltjes voorleest voor het slapen gaan en noem nog maar een karrenvracht op met dingen waar normaal geen tijd voor is op. Buiten de klusje, die ik mijn vrouw had beloofd te doen rond huis, maakte ik nog wat tijd vrij om het manuscript van mijn boek door te sturen naar een aantal uitgeverijen. Vanuit onze zolderslaapkamer begonnen er een aantal vragen in mijn hoofd rond te tollen die rest van de week nog terug kwamen.

Waarom hadden wij, mijn vrouw en ik, geen zonnepanelen op het dak staan terwijl de ligging van ons huis vergeleken met de zon toch wel erg ideaal is? Onze achtertuin, ook meteen de achterkant van ons huis, ligt op het zuidwesten. Op een paar uur nu in de ochtend schijnt de zon, wanneer hij dan eindelijk een keertje zomers mag schijnen, bij ons in de achtertuin en dus ook op het dak van ons huis. Voor mijn idee een dak uit de schoolboeken voor zonnepaneel plaatsers. 

Omdat ik toch achter de computer zat begon ik snel te zoeken op het internet naar de kosten voor het plaatsten van een zonnepaneel. Al snel kwam ik helaas uit op de site van Nuon, de energie gigant die er niet vies van is om windmolens te plaatsten op plekken waar het voor Jan Modaal een doorn in het oog is. De energie gigant die ervoor zorgt dat, bij de vissers absoluut niet geprezen, Ome Han Lindeboom elke dag verse komijnekaas met verse, uiteraard biologische, sla op zijn brood heeft.

Al snel kwam ik er achter dat je vrijblijvend kon berekenen hoeveel zonnepanelen er geplaatst konden worden op je dak, hoeveel dat ging kosten, wat je rendement ongeveer moet zijn en heel belangrijk hoeveel kg minder CO2 uitstoot daardoor zal zijn. Het vrijblijvende verhaal klonk dan ook erg aan trekkelijk. De computer van de Nuon berekende voor mij dat er op het dak van ons huis maar liefst 14 zonnepanelen geplaatst konden worden. 

 Wow, was mijn gedachte toen ik het in het beeldscherm zag verschijnen. Wel 14 zonnepanelen voor maar € 6.600,-. Dat viel mij alles mee nadat ik ook nog eens zag dat er een rendement van 6,6 % op zat. Het mooie vond ik dan ook dat je € 100,- korting kreeg bij het plaatsen van de zonnepanelen. Tja….. voor die honderd euro korting doe je het ook echt, dacht ik dan ook maar op de sarcastische manier.

Ergens zei een stemmetje in mijn hoofd dat ik helemaal geen 14 paneeltjes op mijn dak geplaatst wil hebben. Ik wil er maar 1, hooguit 2 maar daar houdt het ook wel mee op. Ik veranderde het aantal panelen in de keuze balk en kwam er achter dat je minstens 4 panelen moet laten plaatsen. Ergens snap ik wel dat het plaatsen en de werking niet rendabel is wanneer je er maar eentje koopt, maar toch. Ik wil er maar 1. Met mijn eigen gigantische Mbo brein rekende ik uit dat 1 paneel €522,50 kost. Om het makkelijk te houden en Nuon, want die heeft het al zo slecht, te laten profiteren kost 1 paneel plaatsten op het dak van mijn huis €550,-  

Dat was het moment ook dat het grote rekenen begon. Wat nou als elk huishouden van de overheid 1 zonnepaneel krijgt en mag plaatsen op zijn dak van het huis, schuur of waar hij maar wil. Hoeveel zou dat opleveren voor de Nuon, ervan uitgaande dat de overheid, deze prachtig donkerblauwe platen energie opwekkers, zou subsidiëren ten goede van de energie gigant?

Met 7.4 miljoen huishoudens zou dat kosten plaatje terecht komen op 4.07 miljard euro. 

Nu kan ik me voorstellen dat u denkt, “Dat kan niet, want niet iedereen woont in een woonhuis. Sommige mensen wonen in flatgebouwen of appartementen complexen.” Ook daar heb ik aan gedacht. Want wat als iemand die 4 hoog woont midden in Amsterdam een gratis zonnepaneel krijgt van de overheid en hij kan hem niet kwijt? Dan zijn er nog genoeg fabrieken, flatgebouwen, woonboulevards,loodsen, boerderijen, desnoods daken van voetbalstadions waar die energie opwekkers geplaatst kunnen worden. Problemen zijn er om opgelost te worden, want wanneer je een rotonde niet rechtsom kan nemen kom je linksom evengoed op hetzelfde punt uit.

4.07 miljard euro, een bedrag waar ik en meerdere mensen alleen maar van kunnen dromen om ooit op hun rekening te mogen krijgen. Voor de overheid niet, nee hoor, in Den Haag weet men wel hoe miljarden door het riool moet spoelen. 

:

Bron: www.nu.nl 

U leest het goed terwijl u nog niet zeker weet of het wel klopt. Ik had hetzelfde toen ik het las. Ergens dacht ik dat mijn ogen en hersens niet goed met elkaar correspondeerde maar toch is het zo. 5 miljard voor een paar molentjes waarvan het grootste gedeelte niet eens draait. Voor molens die lang niet zoveel energie opwekken zoals die 7.4 miljoen gesubsidieerde, althans zoals ik het voor me zie, zonnepanelen zouden doen. 

Het is misschien allemaal kort door de bocht gedacht en berekend, maar nog niet helemaal achterlijk. Want 1 zonnepaneel levert 200 Kwh, doe dat maar keer 7.4 miljoen en je krijgt een astronomisch hoog Kwh getal te voorschijn getoverd. 1.480.000.000 Kwh of om het in windmolen termen simpel te houden. 1.480.000 Mwh. Dat is 1.497.043 Mwh minder dan de geplande en bestaande windmolens op zee. Vind u de rekensom nog steeds te kort door de bocht dan kan ik het ook anders uitleggen.

Waar ik naar toe wil is nu misschien wel duidelijk. Wanneer de overheid elk huishouden een zonnepaneel zou sponsoren houdt het nog 993 miljoen euro over dan wanneer het windmolens op zee zou subsidiëre. Molens die niet eens zoveel stroom opleveren dan al die prachtig donkerblauwe zonnepanelen bij elkaar. 

Nu weet ik wel dat ik heel veel details, zoals bijvoorbeeld het weer, niet heb meegerekend en ergens ook wel erg subjectief ben. Ik vind het gewoon belachelijk dat er 5 miljard euro verspilt wordt aan iets dat niet eens goed werkt. Aan windmolens die niet eens dezelfde hoeveelheid energie kunnen leveren dan aan die 7.4 miljoen huishoudens met hun gesponsorde zonnepanelen.

Het is gewoon van de zotte dat er oudere in ons land weg zitten te rotten in verpleeghuizen omdat er in de zorg desastreuze bezuinigingen zijn doorgevoerd. Terwijl Minister Kamp en zijn schandknaapjes letterlijk water naar zee brengen. Hij zou zich moeten schamen dat hij mensen die voor hem, en ons, na de oorlog ons land hebben opgebouwd zo ernstig te kort doet. Dat hij mensen die jaren hard hebben gewerkt voor hun pensioen durft voor te houden dat het noodzakelijk is om zoveel geld uit te geven aan miljarden slurpende molens, terwijl je het klimaatakkoord ook op een makkelijkere voordeligere manier kan oplossen.

Wat zal de opmerking zijn van vriendelijke vriend Henkie Kamp wanneer in een keer zijn eigen geld van zijn bankrekening is afgehaald omdat een bankmedewerker een foutje maakte?Zou hij dan ook zeggen, ‘Een betreurenswaardig misverstand,’ zoals hij de berekeningen over windemolens van het CPB noemde?

Nee, ik denk het niet. Hij zou het niet leuk vinden, net zoals Jan Modaal die er van baalt dat zijn geld over de balk wordt gesmeten. 

De hard werkende visser baalt van het ‘heilige’ klimaatakkoord en de regels die daaraan zijn verbonden. De hard werkende visser vind het een regel rechte ramp dat windmolens worden geplaatst op hun visrijke grondgebied. Maar de visserij en de gehele visindustrie hebben geen inspraak, hun stem of gelobby worden niet eens gehoord in Den Haag. De inkomsten zijn zo nihil vergeleken bij de miljarden inkomsten van grote energie bedrijven, dat de hele vissector nooit kan opboksen tegen de grote mannen en vrienden van Den Haag. 

Mocht meneer de Minister Henkie Kamp en zijn trouwe Harem hun verstand ooit nog kunnen vinden. Mochten ze eindelijk zo mans zijn dat ze hun fouten toegeven en die dan ook daadwerkelijk terug draaien. Mocht het dan zover komen dat de Nederlandse Noordzee niet vol wordt geplaatst met die waardeloze subsidie verslindende windmolens. Mocht dat gebeuren, dan juich ik dat moment toe. Dat is het moment dat verstand wint van miljardairs gelobby. Dat ieder huishouden een zonnepaneel ter beschikking krijgt van Meneer de Minister Henkie Kamp. Dat hij geld overschuift van zijn detachement naar die van zijn vriendinnetje Edith Schippers  van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Het moment dat de zorg in Nederland meer geld krijgt om de oudjes, die Nederland hebben gemaakt zoals het nu is, beter te kunnen verzorgen. 

Waar vroeger de oude vissers, die nu in het bejaardehuis zitten, de pioniers waren op het gebied van visserij en zodoende voor ons jonge vissers de Noordzee hebben groot gemaakt, breekt meneer de Minister Henk Kamp, gesteund door Nuon, de groene goede doelen, dat sneller af dan dat de Blitzkrieg in ons land heeft geduurd.

Waarschijnlijk zal het voor mij bij dromen blijven over een zonnepaneel op mijn dak. Zolang ik weet, dat windmolens op een oneerlijke manier op de Noordzee of op land worden geplaatst, hou ik mij vast aan mijn eigen principe-akkoord. Die lange tijd zal ik geen zonnepaneel kopen en blijf ik er lekker over dromen. Nu maar hopen dat iedereen die voor windmolen parken op zee is wakker wordt uit zijn droom.

Droom lekker verder Meneer de Minister.
Facebook: De schrijvende visser

Twitter: @romkes3 

Instagram: deschrijvendevisser 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com