logo

Clichévisser.

Alle piloten zijn gescheiden en doen het met stewardessen, alle biologen lopen op gebreide sokken in sandalen, alle bouwvakkers fluiten naar langslopende vrouwen, alle voetbalvrouwen van hebben een gat in hun hand. Allemaal clichés waar waarschijnlijk wel een kern van waarheid in zit maar eerder een vooroordeel is.

Uiteraard zijn er echt wel piloten die gescheiden zijn en nu alleen nog maar relaties hebben met hun stewardessen. Het komt genoeg voor, alleen lang niet bij allemaal. Er lopen talloze biologen rond op sandalen met geitenwollen, gebreide sokken, een op en top cliché. De meeste biologen die met kotters mee gaan voor onderzoek dragen namelijke gewone schoenen zonder gebreide sokken. 

Zo is er ook het beeld van de Noordzee visserman, oftewel de clichévisser. Helaas worden wij vissers vaak in een kwaad daglicht gesteld, waardoor er een heel ander beeld wordt geschetst van hen dan dat de werkelijkheid is. De beeldvorming die is ontstaan van de clichévisser ziet er als volgt uit. 

De clichévisser is namelijk een zee leeg rovende, coke snuivende, bier drinkende, shag rokende, naar vis stinkende, asiociale, sex beluste, bierbuik dragende, junkfood etende, ongezonde, geld smijtende, laag opgeleiden, domme boef die alles doet wat God verboden heeft.
Echt een beeld waar je trots op kan zijn als visser zijnde, maar niet heus. Het is vooral lekker makkelijk om alle vissers over een kamp te scheren. Het is ook erg fijn om te weten, als visser zelf zijnde, dat er door het grootste gedeelte van de Nederlanders zo over je wordt gedacht. Dat terwijl je een eeuwen oude ambacht uitoefent waar je eigenlijk vreselijk trots op bent en de clichés los staan van de persoon die je in werklijkheid bent.

Uiteraard zijn er genoeg mensen die niet bevooroordeeld zijn, die wel met hun volle verstand weten dat niet alle vissermannen in het ‘ideale’ cliché beeld passen, zoals ik net heb beschreven. Toch kan ik het beeld van de clichévisser uitgeleggen.

Vissers stinken naar vis is een van de bekendste clichés die er is, wat overigens klopt totdat ze thuis komen, douchen en schone kleren aantrekken waardoor de visgeur direct verdwenen is. Het past perfect in het zwart makende cliché beeld van een visser. Alsof een bouwvakker niet naar hout ruikt of een vuilnisman naar vuilnis. Het is niet meer dan logische dat een visser naar vis ruikt. Alleen zal een visser nooit stinken naar vis, want een visser werkt met verse vis, dat ruik je. Pas wanneer vis stinkt is het verrot en valt het niet meer te consumeren. 

Vissers roken kilo’s zware shag per week is ook een op en top cliché. Er zit ergens een kern van waarheid in wanneer je inderdaad terug gaat naar de jaren ’60, toen op verjaardagen de sigaretten nog werden geserveerd door de gastvrouw en het hele gezelschap op die verjaardag dan ook rookte. Lang niet alle vissermannen roken nog shag en sigaretten zoals dat vroeger misschien wel het geval was. De tijd dat op de kombuis tafel voor ieder bemanningslid een pak shag met een eigen asbak stond is dan ook alleen nog maar terug te vinden in de foto archieven.

Ergens is het de vissers hun eigen schuld geweest dat er nu over hen zo wordt gedacht als dat ik beschreef. Vroeger, toen alles anders was, was het ook een gewoonte om vanaf de kotter eerst een aantal biertjes te drinken in het café op de haven voordat de vissers naar huis gingen. Het bleef veel al niet bij één pilsje, eerder werd dat aantal vertienvoudigd of nog wel meer. Tja, dat was vroeger, in de gouden tijd toen de visserman nog geen uitsterfend ras was. De tijd dat men nog achter het stuur ging zitten omdat er toen nog geen alcohol controles waren. In die tijd hebben de oude vissers een reputatie opgebouwd als weekend alcoholisten. Iets waar de vissermannen, van de tegenwoordige tijd, niet veel aan kunnen doen, helaas dat de geschiedenis zo moeilijk terug te draaien is. Het is een cliché die vele jaren terug is begonnen, een cliché die alleen op lange termijn valt terug te draaien. 

Net zoals dat alle vissermannen overbesexste mannetjes zijn, die alleen maar kunnen denken met het puntje van hun vriend tussen hun benen. Waar dat cliché vandaan komt is voor mij een grote vraag. Mannen die de hele week zonder vrouwen op zee zitten moeten wel last hebben van hun lust gevoelens, is doorgaans de gedachte gang van mensen die zich nog nooit in de visserij of visserman hebben verdielt. Alsof het stereotiep visserman zichzelf niet onder controle kan houden? Alsof elke visserman erop uit is om elke week een andere vrouw te versieren. Welke jonge jongen gaat er niet op zoek naar vrouwelijke aandacht? Zo doen ook jonge vissers die op jacht zijn naar een jonge dame om een toekomst mee op te bouwen. In mijn ogen is het een natuurlijk fenomeen dat is opgeklopt naar overbesexstheid omdat er een kleine groep ‘jonge’ vissers zich net even iets buitensporiger gedraagt dan zijn leeftijdsgenoten. Daarom is toch niet elke visser gelijk overbesexst? Helaas worden alle vissers hierbij ook over een kamp geschoren waardoor er vervreemd beeld van de werklijkheid is ontstaan.

Als er een advocaat naar een prostituee gaat, dan doen alle andere advocaten dat toch ook niet te doen? Een ambtenaar die elke woensdag incognito naar de parenclub of tietenbar gaat kan gebeuren, maar dan doen dat toch niet alle ambtenaren? Waarom worden dan alle vissermannen dan wel over een kam geschoren? Omdat ze in een mannen wereld leven waarin een cliché is ontstaan dat ze het alleen maar over sex, bier drinken, en dat soort dingen praten. Bullshit, klink klare onzin eerste klas!

Het is een gedachte gang van iemand die niet weet hoe de werkelijke visserij en zijn vissers in elkaar steekt. Die mensen die zo denken zouden het volgende even goed moeten lezen wat er nu volgt.

Elke visser is jong geweest, heeft gefeest, gedronken, nog meer gedronken en op vrouwen jacht gegaan. Net zoals zijn leeftijd genootjes die hetzelfde deden als de jonge visser. Alleen had de jonge visser meer geld waardoor hij voor zijn vrienden vaak de drank betaalden in de kroeg. Totdat de jonge visser een vriendin kreeg, een huis kocht, ging trouwen en zichzelf voortplanten. Een visser volgroeid op dezelfde manier als  een putjesschepper, arts, minister of slager. Er is alleen een groot verschil, de snelheid waar dit traject mee wordt afgelegd. De visser is over het algemeen wat sneller dan menig ander leeftijdgenoot omdat hij op jonge leeftijd al meer geld ter beschikking heeft.

Het zijn een aantal clichés die zijn ontstaan over vissermannen die nog lang niet zo erg zijn als dat ene grote fabeltje, een leugen die de meeste vissers zelfs nog wel pijn doet. De hard werkende visser wordt vaak afgescheept dat zij meedogenloze kille moordernaars zijn, mannen die geen f*ck om de flora en fauna geven. Volwassenen die alles vernielen, met hun netten, wat er maar op hun pad komt. Die duizenden vissen vermoorde om er zelf maar beter van te worden zonder dat zij er enige emotie bij hebben. 

Maar de meeste vissermannen steken niet zo in elkaar. Tegenwoordig is het juist normaal om in een goede harmonie met de biodiversiteit te leven die de Noordzee ons geeft. Het is dan ook een doorn in het oog van alle vissers dat zij straks verplicht zijn om alle te klein gevangen vissen (discards), die zeer zeker een grote overlevings kans hebben bij het terug gooien in zee, mee te nemen aan land. Over uitmoorden gesproken, het is een dol dwaze regel gemaakt door ambtenaren achter een bureau die niet eens verstand van zaken hebben. Dames en heren die denken dat zij, met hun theoretische kennis, het beter weten dan de visserman met zijn praktischekunde. Die ambtenaren met hun groene natuur organisatie vriendjes zijn de werkelijke ‘kille moordernaars’ die er straks voor zorgen dat er geen jonge vis meer in de zee zwemt. Dat is ook de reden dat de vissers zo boos zijn, het is pure kindermoord waartoe zij bij wet worden verplicht om uit te voeren.

Ik kan uren doorgaan over de clichés die over vissermannen zijn ontstaan in de afgelopen decennia. De werkelijkheid ligt gewoon anders dan dat de clichés voorschrijft. De meeste vissers zijn gewone huisvaders, waarvan er altijd wel een paar op bijna 50 jarige leeftijd denken dat ze nog moeten leven als een jonge god van 18, die op een hardwerkende wijze hun gezin het beste willen geven. Mannen die straks verplicht zij  de voedselketen van de zee totaal te vernietigen. Mannen die, op een enkele uitzondering nagelaten, totaak niet op het vooroordeel beeld lijkt van de clichévisser.

 Er is in deze wereld een cliché die ik wel kan bekrachtigen.

‘Het is een op en top cliché dat alle visseijambtenaren van de Europese unie geen verstand van zaken hebben! Met als top voorbeeld de discardban’

Dat moest ik even kwijt.

Vriendelijke groet,

De doorsnee visserman.

Facebook: de schrijvende visser.

Instagram: deschrijvendevisser 

Twitter: @romkes3 

One thought on “Clichévisser.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com