logo

Eendracht Maakt Kracht!

Heel vroeger toen onze verre voorvaderen nog met houten botters over de Noordzee voeren was communicatie nog niet mogelijk. Misschien zwaaide de stalen mannen met hun armen naar andere visser, misschien gebruikte zij morse seinen met hun lichten, of wapperde zij met vlaggen naar elkaar wanneer er gecommuniceerd moest worden. Het is al lang geleden dat zelfs mijn bijna 100 jarige opa, die overigens  nog goed bij de tijd is, het mij niet kan vertellen. 
Communicatie op zee werd medemogelijk gemaakt door radiogolven die door de ether heen werden gezonden. Via een zender aan boord van vissersschepen kon met praten met elkaar of scheepvaart rondom. Een decennia of vijf terug ging dit nog op een gemoedelijke manier. Schippers deden in alle eerlijkheid een praatje met collega schippers. Moeiteloos werden vangsten door gebrieft aan elkaar, toen der tijd was het de normaalste zaak van de wereld. Vissers waren gebroedelijk voor elkaar.

De generatie die daar opvolgde, schippers en vissers die nu net met pensioen zijn of tegen hun oude dag aanzitten, veranderde de wereld van gezellig een praatje via de zender, naar stilzwijgen of keihard liegen. Gespreken via de zender over visserij  werden amper nog gehouden, wanneer die wel plaats vonden loog men glashard tegen de ander of praten men snel over iemand anders. Een mentaliteit van, ‘eerst ik en dan pas ver daar na een ander.’ Misschien beter omschreven dat er toen gedacht werd,’Alles is voor Bassie!’ Het waren immers de tijden dat de visserij zuinig was en menig visserman op alle mogelijke manieren het hoofd boven water probeerde te houden.

Maar tijden veranderen en zo zullen ook de vissermannen met die tijden meegaan. Het is de tijd van mobielinternet en de zender is nagenoeg op sterven na dood in de visserij wereld. Dankzij internet, dat via een satelliet aan boord komt, en wifi communiceren schippers, vissers, eigenaren en regelneven met elkaar via de smartphone met als hoofdmiddel, uiteraard, WhatsApp. 

Vooral in deze tijd dat de alle vissermannen het zwaar te verduren hebben, donker wolken boven vissend Nederland hangt, zijn er een paar slimme vissers opgestaan die met behulp van de WhatsApp een geweldloze knokploeg hebben opgericht, de EMK.

Eendracht Maakt Kracht, eendracht waar de visserij zo hard nodig aan toe is. Al heeft elk visserijbedrijf zijn eigen belang toch hebben ze elkaar nu keihard nodig. Er is geen een enkele visserman die wil worden verbannen van de Noordzee. Geen enkel visser voelt zich gelukkig wanneer hij babyvisje aan land moet brengen. Babyvisjes die grote kans hebben op overleving wanneer zij terug worden geworpen in zee. Jonge vissen horen te zwemmen, het is een ongeschreven natuurwet die de visserman duidelijk heeft begrepen. Het doet de vissermannen dan ook pijn wanneer zij in de afslagen zien dat hun aangevoerde babyvisjes, die miljoenen andere vissen hadden voort kunnen brengen, worden vernietigd met een limonade kleur achtig gif. 

EMK wil niet dat deze onuitvoerbare en vernietigende wet wordt doorgevoerd. Vissers weten dat dit het einde van een gezonde vis rijke zee zal betekenen. EMK wil dat deze nutteloze regelgeving wordt afgeschaft. Dat vissers inspraak krijgen in het Europese visserij beleid, dat er naar vissers wordt geluisterd na al hun innovaties en verduurzaming  in het afgelopen decennia. Visser hopen respect te krijgen voor hun harde werken. Respect die in de afgelopen jaren door NGO’s helemaal tot aan de grond toe is afgebroken. Nooit hebben de vissers veel weerstand geboden wanneer visserij Nederland in het algemeen weer zwart werd gemaakt door ‘de groene leugen’. 

Nu is daar eindelijk verandering in gekomen en willen de vissers laten zien wat hun te wachten staat. De mannen van de Noordzee willen laten zien hoe goed zij op een maatschappelijke duurzame verantwoordelijke manier tegenwoordig hun beroep op zee uitoefenen. Dat is waar EMK voor staat. Nu, na jaren van afwachten en zelfzuchtigheid, is er eindelijk Eendracht.

Want Eendracht Maakt Kracht !!!

Wilt u de vissers steunen of bent u benieuwd naar het vissers leven. Kom dan morgen om half 1 naar Rotterdam. Op de kop van Zuid, bij de Holland Amerika lijn, zullen de EMK schepen vriendelijk protesteren tegen het Europese visserijbeleid. Ook wordt er gratis gebakken vis uitgedeeld en geven vissers uitleg over hun beroep. Dus steun de hardwerkende mannen van de Noordzee.

www.vissersvoorvrijezee.nl 
Like op Facebook –>  @Emkvissers

Dank u wel voor u steun.

2 thoughts on “Eendracht Maakt Kracht!”

  1. U (actiegroep Eendracht maakt Kracht) gaat een protestactie voeren bij Breezanddijk op de Afsluitdijk tegen windpark Fryslân.
    Voor dit windpark is in het kader van de SMB richtlijn van de EU niet voldaan aan de eis van het opstellen van een MER.
    Wellicht kunt u hiervan gebruik maken voor uw leden.

  2. Beste schrijvende visser
    Ik heb een verzoek aan u waarbij een woordje uitleg past dat te uitgebreid is om hier ujiteen te zetten. Misschin mag ik uw email of die van de organisatie om een en aner te verduidelijken. met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com