logo

Good Fish Foundation?

Uit het niets kwam er een Donderdagmiddag een berichtje binnen op mijn telefoon van een bekende visserman. De lange tekst deed mij wakker schrikken alsof er een emmer koudwater over mij heen werd gegooid die mij uit een diepe slaap deed opschrikken. De aanlandplicht, de nachtmerrie van elke visserman waar dan ook in Europa, werd de hemel ingeprezen door de Good fish foundation. De foundation van het WNF & Stichting de Noordzee. 

Het is het pijnlijkste wat de visserman kan doen, babyvis met toekomst meenemen naar de wal waar het wordt vernietigd. Niet alleen omdat het een onbewerkelijk proces aanboord is, niet omdat het een principe kwestie is. Nee, aanlanden van babyvis is genocide van de hoogste categorie. Vissers hebben er al veel over geschreven, getwittert, foto’s gedeeld op Facebook om te laten zien hoe belachelijk deze toekomst vernietiging is. Vissers zijn zelfs een petitie gestart, die overigens veel wordt getekend, tegen de discardban. Toch vonden ze bij de Good fish foundation een aantal punten waarmee ze denken dat een aanlandplicht juist gerechtvaardigd is.

De GFF (Good fish foundation) is van mening dat de EMK vissers van ‘babyvisjes’ een symbool hebben gemaakt. Het is geen symbool, het is de realiteit. Babyvis is ondermaatse vis die niet geslachtsrijp is. Ondermaatse vis die nog een toekomst heeft en die dat zoals elk kind en dier dan ook verdiend. Eigenlijk zijn wij vissers in de ogen van de GFF maar een stelletje zeurende kleuters. Wij moeten volgens de GFF minder energie steken in het tegengaan van de discardban maar juist beter ons best doen dat wij vissers, volgens de cijfers van de GFF, die 70.000 ton ondermaatste vis niet meer vangen. Helaas vergeten zij dat kleuters ook innovatief zijn die via meerdere wegen hun doel proberen te bereiken. Wanneer een kleuter geen snoepje van zijn ouders krijgt vindt hij gerust wel een manier om dat geliefde snoepje toch nog te krijgen, desnoods door bij opa en oma aan te kloppen of met zijn eigen zakgeld naar de snoepwinkel te gaan.
De GFF is even vergeten te melden dat vissers al jarenlang bezig zijn met ontsnappings panelen in hun netten, een 3.5 meter lang stuk netwerk met grote mazen in het net is daarvan het succesvolle resultaat. Alleen heeft ieder voordeel een nadeel en andersom, dankzij die 3.5 meter kunnen babyvisjes ontsnappen maar verdwijnt ook een groot deel de lucratieve maatse Tongen uit het net. Wij doen dus net als kleuters ons best om een doel te bereiken. De gezonde toekomst van de visstand in de Noordzee op een selectieve en duurzame manier te behouden.

We slaan de plank mis volgens de GFF wanneer wij vissers zeggen dat vis spartelend bij ons aan dek beland. Volgens het clubje natuurreligieuze kunnen vissen het niet overleven wanneer zij te lang in de zak van het visnet hebben gezetten. Er is genoeg beeldmateriaal opgenomen van vis dat, zodra het overboord gespoeld word, weer weg zwemt naar de bodem van de zee. Je hoeft geen geleerde te zijn om dat te kunnen waarnemen. Het is onzin wat de GFF zegt, half gebakken feiten uit het verleden die niet meer relevant zijn voor vandaag de dag. Dankzij de verbeterde vangsttechnieken, zoals de puls, wordt er amper nog bodemvuil gevangen die als een losgeslagen schroef in een spaceshuttle voor desastreuze vernietiging kan zorgen. De vis blijft tegenwoordig mooi, het glimt als een diamant dankzij de aanwezige slijmlaag, een totaal ander beeld dan dat de GFF de lezer voorschoteld.
Uiteraard komt er wel eens een vis aan boord met een blauwe plek op zijn lichaam of met een ontbrekende staartvin. Die vissen overleven het gerust wel, het komt genoeg voor dat wij vissen vangen zonder staartje maar evengoed nog springlevend zijn. Wanneer een soldaat op een landmijn gaat staan waardoor hij zijn been verliest is hij toch ook niet overleden? Wanneer een voetballer een botsing krijgt met een andere speler houdt hij misschien wel een kneuzing daar aan over maar die week erop betreed hij gewoon weer het veld. Zo makkelijk als het menselijk lichaam zich aanpast aan deze situaties zo doen de vissen lichamen dat ook. Zelfs vangen wij wel eens Tongen met brandplekken, wanneer het zeewater snel koud wordt kan dat gebeuren, deze Tong is dan niet snel genoeg naar dieper warm water gezwommen. Op de lichamen zijn dan blaren te zien of is de huid zelfs verdwenen. Deze Tongen worden terug gegooid omdat ze niet verhandelbaar zijn. In de lente vang je die Tongen weer, duidelijk te zien is dan dat er een groot litteken op de huid zit. De wond is hersteld en het beestje leeft nog.

Wat de GFF zegt is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Ze komen met details van Adriaan Rijnsdorp die een boek over Noordzee Schol heeft geschreven. Leuk om te lezen maar ook hij, die over de rug van top visserijbioloog D. Boddeke bracht waar hij nu is, laat steken vallen door onderzoeken weg te laten die positief uitvallen voor de visserij.

De GFF, die motor achter de Viswijzer is, slaat zelf zoals normaal de plank mis met hun onkunde. Netten met grotere mazen is economisch niet rendabel, je giet ook geen rijst af in een vergiet waar de rijstkorrels door heen vliegen, zonde van je kookkunsten, zonde van de centen. Vissers zijn één met het ecosysteem van de Noordzee, zij zijn er letterlijk een onderdeel van, vissers zorgen voor hun eigen toekomst en zorgen voor vers en gezond voedsel voor miljoenen mensen op aarde. Vissers weten waar ze over praten, ze hebben er elke dag mee te maken maar worden klein gehouden door stichtingen die zeggen er meer verstand van te hebben zonder ooit op zee te zijn geweest. Boeren gooien ook geen zoutzuur over hun akkers heen zodat er niets meer op kan groeien, dat is toekomst vernietiging, exact hetzelfde als aanlanden van babyvis.

Wij vissers willen gewoon blijven vissen. Zorgen dat visconsumerend Nederland en Europa kan blijven genieten van een eerlijk, maatschappelijk verantwoord en duurzaam gevangen product die meer smaak en gezonde voedingstoffen bevat dan kweekvis. Als wij vissers nog selectiever kunnen vissen zonder marktwaardige vis te verspelen staan we vooraan om dat in te voeren. Voor innovaties moet er wel geld zijn want subsidies stellen niks voor. Of we moeten ambtenaar van belastingdienst worden. Die werkte met gemak 700 miljoen aan oprotpremies er door. Ongestraft, en wij vissers? Wij worden gestraft, met dank aan stichtingen zoals de GFF, WNF en Stichting de Noordzee, zodra wij niet mee doen aan babyvissen genocide! Het is de omgekeerde wereld!

Nog meer weten over het vissersleven? U kunt mij volgen op social media via,

 • Facebook: Martijn van den Berg (de schrijvende visser)
 • Twitter: @romkes3
 • Instagram: deschrijvendevisser
 • Of vraag op deze site de nieuwsbrief aan.
 • Steun de Europese vissers en teken de petitie tegen de discardban op www.antidiscardban.eu

 

5 thoughts on “Good Fish Foundation?”

 1. net als abortes word ook dit erdoor gedout wanneer naar het ijselmeer kijkt de vissers moeten eraf dit meer is voor de aalscholvers de noordzee is voor windmolens ende ideen van greenpace

  1. Ja het had een plofkip of varkentje moeten zijn. Ipv vis.. of een schaap wat halal geslacht wordt of een hert waar er teveel in duin van lopen. Dan zijn deze idioten zo pro live als wat. Als het abortus en kleine vis betreft hebben ze het ineens niet meer over moord wat het zeker wel is. Wat dat betreft zijn de abortussen op de verkeerde uitgevoerd

 2. ik als ex visser vind dit de meest absurde totaal verkeerde beslissing die men kan nemen aanlandingsplicht niet te geloven en op alle gebied niet realisties

 3. ik als ex visser vind dit de meest absurde totaal verkeerde beslissing die men kan nemen aanlandingsplicht niet te geloven en op alle gebied niet realisties dubbelle reactie we kunnen het niet genoeg herhalen

 4. Ik was van mening dat vorig jaar de aanlandings plicht gewijzigd was. Maar is deze weer door niet professionels in het leven geroepen om deze weer uit te mrd,,, en

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com