logo

Hoop.

Hoop, een kort woordje wat binnen een halve seconden van de tong is gegleden. Een woordje met een grotere betekenis dan dat hij letterlijk klinkt. Hoop, elke visserman leeft met hoop. Veel hoop,  beter gezegd een zee vol hoop!

Wanneer het vissersschip vertrekt uit de veilige rustige haven en koers wordt gezet naar de visgronden, dan is de terugreis begonnen. Vissers vertrekken met een leeg visruim echter met gevulde bunkers.

Het is de eerste hoop van de visser om met een rijkelijke vangst, waarmee het ruim het liefst zo vol mogelijk moet worden gevuld, weder te keren naar huis. Hoop dat je reeds volgeladen bunkers zo vol mogelijk blijven. 

Hoop is wat een visserman voedt. Het is een drijfveer om continu naar zee te blijven gaan. Een golfbreker in slecht weer in afwachting van betere weersomstandigheden. Hoop. Elke visser heeft hoop, de ene wat meer dan de ander.

Echter is dun laagje chroom die bij het minste of het geringste verdwijnt. Hoop is zo dun als een kind dat na een lang ziekbed eindelijk op zijn retour is. De tegenslagen zijn altijd harder dan dat de klappen waren dan even daarvoor.Hoop is de hou vast van vissers. Waar de vorige reis de vangst tegenviel,  zo kan het de week erop alleen maar beter gaan. 

Hoop is iets dat wordt weg genomen door dollende organisaties, door criminelen praktijken die gebagatelliseerd worden, door wetgeving die vissers in hun hart raken. Hoop is meer dan een natura 2000 gebied waar men wel een batterij-eiland mag aanleggen in de hoop te voldoen aan een groen energie akkoord! Hoop is als één nacht ijs, onbetrouwbaar.

Toch houden vissers vast aan hoop. Blijven zij naar zee gaan om hun werk uit te kunnen voeren. Dat deden zijn duizenden jaren geleden al, zo zullen zij daar alles aan doen om dat ritueel te kunnen blijven herhalen.

Hoop op de goede vangst is niet het belangrijkste. Een visser houdt vast aan de hoop voor een goede thuiskomst! 

Wilt u meer weten over het vissersleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com