logo

Fishing for litter.

Voor ons vissers is het de normaalste zaak van de wereld. Afval dat je opvist mee nemen aan land! Waarom ook niet? Het is een kleine moeite, gooi je het over boord is de kans groot dat jij of je collega visserman het toch weer opvist. Afval meenemen! Het kost niets en boven alles is het beter voor het milieu. Want wat hebben wij vissers aan een vervuilde zee? Niets!

Veel wordt er dan ook gevraagd of een visserman wel eens iets ‘bijzonders’ vangt. Veel al denken kinderen aan piratenschatten en volwassenen aan grote ladingen plastic. Echter sta ik zelf nog wel eens versteld van de diversiteit aan afval wat er uit onze netten tevoorschijn komt. Wc brillen, computers, fietsen, keukentrappetjes, golfballetjes, auto’s, vliegtuigbommen, gebitten, urn, plezierstaven voor vrouwen. Te kust en te keur is wel eens voorbij gekomen over de lopende wanneer de vangst gesorteerd word. Wel is het opvallend dat we heel veel bierflesjes vangen op bepaalde plekken van de Noordzee. Dit is veel al het geval op routes die passagiersboten afleggen tussen Nederland en Engeland.

Afval, het klassieke voorbeeld van bijvangst. Ongewenst weliswaar, echter is het zoals het is en waarom zou je die dan ook troep niet afvoeren? De volgende generatie vissermannen zal hier alleen maar profijt van hebben.

Veel al lees je op duik blogs en forums dat bepaalde duikclubs ‘wéér’ honderden kilo’s aan netten van een wrak hebben geborgen. Mooi dat zij dat doen, prachtig. Alleen de ondertoon hiervan is zo jammerlijk. Alsof wij vissers expres met onze netten over scheepswrakken heen vissen om onze netten kapot te maken. U gaat toch ook niet met uw nieuwe auto expres tegen een lantarenpaal aan rijden. De reperatie kost geld, zo is dat met visnetten ook!

Het project ‘Fishing for litter’ is ondergewaardeerd. Het is juist groter dan u denkt. Jaarlijks wordt er 240.000 kg aan afval opgevist en aan land gebracht! Veel meer dan die paar duizend kilo afval dat van de stranden wordt afgescharreld tijdens de ‘Boskalis Beach Clean Up Tour’. In mijn ogen vind ik het dan ook diep triest dat er altijd een eervolle (sarcastisch) vermelding is dat er zoveel visnetten van het strand of van wrakken worden gehaald. Natuurlijk zijn deze er wel, dat valt niet te ontkennen. Maar denkt u nou echt dat een visser staat te lachen wanneer zijn net stuk is? Als u band van de velg afgaat midden op de snelweg, haalt u uw kapotte band dan ook eerst van de rijbanen af voordat u uw band vervangt en verder rijdt?

Zittend aan het strand van Hurghada zie je hele andere taferelen. Het strand is hier inderdaad ‘schoon’. Niet omdat er niks aan spoelt. Nee, hier zijn onderbetaalde arbeiders van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat druk bezig het strand schoon te houden van plastic dat wordt gedropt door toeristen. Letterlijk containers vol worden hier afgevoerd op een stukje strand van nog driehonderd meter. Toeristen zijn zich van geen kwaad bewust, veel al zijn het toeristen doe nog nooit aan zee zijn geweest. Gooi het op de grond en die zien we nooit meer terug! Dat doe je in je eigen tuin toch ook niet?

Echter schrok ik nog meer toen wij een duik/snorkel tocht gingen maken. Vanaf de pier naar het eerste rif was maar een goed uurtje varen. De hoeveelheid petflessen, plastic zakjes, sigarettenpakjes en bekertjes waren niet te tellen. Gewoon triest zoveel.

Bewustwording over recycling van afval! Dat is er over het algemeen, in Nederland, echt wel. Ook als het gaat over afval achterlaten op het strand. Mijn ziens is daar geen Boskalis wandelingetje meer voor nodig. Nee, de koninklijken bodemverwoester zou juist zulke campagnes moeten sponsoren ver buiten de landsgrenzen, daar waar zij ook veel geld vandaan halen en waar de echte vervuiling is!

Waarom Boskalis nog altijd stichting de Noordzee steunt en dus ook altijd die paar verspeelde visnetjes in de publiciteit komen? Simpel! Heel simpel zelfs. Sponsor het goede doel zodat je eigen, voor maasvlakte 2 werd vijfduizend keer een gevulde voetbalstadion de Kuip opgebaggerd, verwoestende werking niet in de publiciteit komt! It’s all about the money!

Vanuit Hurghada, fijne vakantie.

Meer weten over het vissersleven?

Facebook: Martijn van den Berg

Twitter: @romkes3

Instagram: deschrijvendevisser

YouTube: deschrijvendevisser

www.vissersvoorvrijzee.nl

2 thoughts on “Fishing for litter.”

  1. Helaas weer een waar verhaal Martijn, ik ga denk ik ook dit onderwerp eens gebruiken in mijn stukjes Sterke Kop van de Havenverhalen, je weet wel van de mannen op het leugenbankje op de kop van de haven van IJmuiden

  2. Martijn. Schitterend verhaal. Doe mij een ple zier en stuur dit in, aan alle landelijke dagbladen,of zijn deze ook weer bang om het te publiceren. Ga zo door wie weet of je nog geridderd wordt met de gouden laars. groet van albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com