logo

Paadjelopers!

Vissen is een avontuur, de vangst van de ene trek is altijd anders dan die van de volgende trekken. Je weet nooit wat je op zee gaat mee maken en, tegenwoordig meer dagelijkse kost dan uitzondering, wat voor gal er weer over je heen gespuugd wordt.

Echter, vissen is ook een eentonig beroep waarbij het verwerken van de vis standaard is. Luttele keren per dag wordt het net opgehaald, de vangst uit de zakken (het enige gedeelten van een net dat wanneer alles goed gaat boven dek komt te hangen) getoverd, gesorteerd, verwerkt om vervolgens het zelfde rijtje weer enige tijd later te herhalen. Dag en nacht. Eat, sleep, work, repeat!

Het is een grote herhaling terwijl er rond om de hoofdzaak zich allemaal prettige en minder prettige randzaken afspelen. Zie het als fietsen, wanneer je dat eenmaal onder de knie heb, dankzij dat vele oefenen, zal je het niet zomaar verleren en van je fiets afvallen. Al zal het verkeer (de randzaak) om je heen altijd weer anders zijn.

Je zou haast zeggen dat het saai is, dat eentonige werk wat zich elke dag keer op keer herhaald. Dankzij die spanning, ‘wat zal er deze trek in het net zitten’, is er juist geen eentonig gevoel. Een kapster knipt ook de haren van tientallen klanten per dag, echter heeft elke klant een eigen verhaal waardoor elke knipbeurt weer anders is dan die voorafgaande.

Er zijn vissers die hun werk jarenlang op dezelfde manier achter elkaar kunnen blijven doen. Hun voetstappen staan bijna letterlijk in de dekplanken gesleten. Moeiteloos, haast op een automatische piloot, herhalen zij hun werkzaamheden zoals zij dat misschien al tienduizenden keren eerder hebben gedaan. Daar ligt het probleem ook niet, nee de problemen beginnen pas wanneer er een afwijking komt in het vaste ritueel van die visserman.

Veel vissermannen kunnen goed improviseren. Wanneer één van de netten stuk is stappen zij uit hun comfortzone, schakelen hun automatische piloot uit en beginnen aan de werkzaamheden die op dat moment moeten gebeuren. Deze vissers weten vaak uit ervaring welke strop in welke jumper gepikt moet worden, deze vissers weten welke kant het vistuig op gedraaid moet worden, deze vissers weten hoe zij een net op het dek moeten leggen om het zo snel mogelijk te repareren om weer te kunnen gaan vissen. Ook voor hun gold dat zij deze manieren zichzelf moesten aanleren. Oefening baart kunst, de ene leert sneller dan de andere, de volgende leert het nóóit.

De volgende? Dat zijn die vissers wiens sporen in de dekplanken zijn gesleten, de zogenoemde paadjeslopers. Al mopperend, betweterig schuifelen zij hun hele leven over het dek heen alsof er niets anders in de wereld is dan dat ene paadje vanaf hun kooi naar onder de bak en omgekeerd. Alles wat hun paadje kruist is alleen maar vervelend en irritant.

Eén van die vissers wilde mij toch ooit een van zijn belangrijke lessen leren. Zittend op de knietjes aan dek zaten wij tegenover elkaar een scheur in het net aan het repareren. De beste man hield het stukje wand, na enig aandringen, zo vast dat ik de scheur snel kon dicht robben. Zijn diepe zuchten en overduidelijke geïrriteerde kreunen begon bij mij wel enige vraagtekens op te roepen.

Nog voordat ik kon vragen waar hij last van had kwam de beste vent al met antwoorden. Het was toch wel héél vervelend dat het net stuk was, héél vervelend dat er op onthoud was, héél irritant dat hij niet zijn werk kon doen. De lach kon ik gelukkig net aan binnensmonds houden totdat hij een van zijn lessen verkondigden. ‘Gelukkig is de volgende trek alles weer normaal.’

Tja, als het goed is ja, dacht ik. In de visserij weet je het maar immers nooit wat de volgende trek je brengt!

Wilt u meer weten over het vissersleven? Volg mij dan via social media.

Facebook: Martijn van den Berg

Instagram: deschrijvendevisser

Twitter: @romkes3

YouTube: deschrijvendevisser

www.visservoorvrijezee.nl

www.vissersvoorschonezee.nl

3 thoughts on “Paadjelopers!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com