logo

Uit wiens hand men eet.

Windmolens op de Noordzee, het zijn er veel, het worden er steeds meer. Ze schieten letterlijk als paddestoelen uit de grond. In mijn ogen zijn het de geldboompjes voor CEO’s van de grote energiebedrijven. Goedlachse mannetjes die met een zak poen vooraanstaand wetenschappers en NGO’s bewerken om hun oogappeltje positief naar de buitenwereld toe te brengen. Uit wiens hand men eet.

Vandaag de dag staan er nog maar 265 windmolens, dit moeten er 2000 worden, in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee. Vergeleken bij onze buurlanden valt dit nog mee. Zij leggen al windmolenparken met stedelijke omtrek, een park van 128 vierkante kilometer is in dit geval klein. Iets wat ooit visrijk gebied was wordt zomaar gesloten, voorgoed. De vlakte waar je gewoon met je kotter kon varen is weg. Een vlakte die gevuld wordt met meters hoge palen. Groter dan dat ze op land worden geplaatst. Want tja, zoals de windmolenexploitant met boeren logica beredeneert: “Er is ruimte zat op zee! Niemand die er last van heeft!” Alle hoge piefjes op de kantoren van de energiereuzen knikken vrolijk en goedlachs ten positieve mee. Nee die hebben er geen last van want uit wiens hand men eet.

Dat de vissen, zeezoogdieren en vogels lijden onder het geweld van windmolens is voor vissers al sinds plaatsing van de eerste windmolenpaal al duidelijk. Met negatieve gevolgen veranderd de migratie van de vis, molens worden immers geplaatst op plekken die seizoensmatig voor vis belangrijk is. Het ene park staat op een plek waar tongen hun kuit willen schieten, het volgende park wordt juist geplaatst op een plek waar voorheen juist veel vreten was. Een plek waar tong graag naar toe trekt na de paai periode. Dubbel op dus, echter zal dit niet in wetenschappelijke onderzoeken worden vermeld. Want als je informatie weg laat dan lieg je niet, nee dan onthoud je mensen van de waarheid. Uit wiens hand men eet…..

Het is maar een klein voorbeeld van negatieve effecten die windmolens dus hebben op de flora en fauna van de Noordzee, nog niet eens gesproken over de bodemsigment die veranderd doordat de stroming door deze parken worden veranderd. Je kan letterlijk boeken vol schrijven, dikker dan de bijbel, over kadavers van zeehonden en bruinvissen die tegenwoordig veel vaker worden opgevist dan voorheen. Want een dove bruinvis is een dode bruinvis. Deze beesten hebben geen oorkleppen op om hun gehoor te beschermen wanneer er een paal de grond in wordt geheid.

Nu is de dag aangebroken dat er onderzoek gaat worden gedaan naar kabaal op de Noordzee. Eindelijk zou je zeggen in eerste instantie, eindelijk word het doormiddel van een onderzoek bewezen dat windmolens wel veel kabaal maken. Dat de negatieve effecten groter zijn dan de positieve, die zijn maar nihil.

Maar wacht! Hoooo….. het onderzoek wordt uitgevoerd door rijkswaterstaat. Ja, rijkswaterstaat mag het onderzoek gaan uitvoeren. De naam ‘rijkswaterstaat’ zegt al genoeg. De staat gaat het onderzoek dus financieren. Dezelfde staat die twee weken geleden een reprimande van de justitie kreeg omdat zij te kort doet aan het klimaat akkoord. Juist die partij gaat ons Nederlanders vertellen hoeveel herrie er op de Noordzee is! 1+1=2 Ik weet wel genoeg, uitslag van het onderzoek is al geschreven.

Uit wiens hand men eet wiens woord men spreekt!

Meer weten over het vissersleven?

Facebook: Martijn van den Berg

Twitter: @romkes3

Instagram: deschrijvendevisser

YouTube: deschrijvendevisser

www.vissersvoorvrijzee.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webservice door: TexelOnline.com